NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Onur duyarak yol almaktayız,Atamızın izinden,onun yolundan sapmadan yol almaktayız.15 gündür yollardayız, savaş alanlarını,Şehitlikleri,Anıtları,Müzeleri ziyaret ederek ilerliyoruz.Akşam Yıldırım Kemal Şehitliği’ ni ziyaret edip,Yıldırım Kemal Şehitliği’nde kamp yaptık.Bu gün 16 ncı güne uyandık,heyecanlıyız,çok önemli anlara şahitlik edeceğiz.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ ni sevk ve idare ettiği Zafertepe’ yi ziyaret gideceğiz,savaş alanını gezecek,burada ki Şehitlikleri ziyaret edecek,geceyi de Dumlupınar’da geçirmeyi planlıyoruz.
Zafere Giden Yol 16′ ncı gününde de tüm heyecanı ile devam ediyor.Yorulmadan yol alıyor,heyecanımız doruk noktasında, onur duyarak kilometreleri kat ediyoruz.Bugün uzun bir gün olacak.
Not:Projemde her daim yanımda olan Ferdi Kızıl kardeşimin fotoğraf desteği yazılarımda da yerini almakta.
Yıldırım Kemal Şehitliği Kampımız.
Dinlenmiş olarak kalktık,toparlandık,kahvaltımızı yaptık yani güne normal bir şekilde uyandık.Yıldırım Kemal Şehitliği’ ndeyiz,kamp yaptığımız yer olan Yıldırım Kemal Şehitliği’ nden bahsederek güne başlamak isterim.
Yıldırım Kemal Şehitliği;Sinanpaşa İlçesi Yıldırım Kemal Köyü istasyon binası yakınında, önde kübik bir kaide üzerinde piramidal bir anıt ve arkada mezarın bulunduğu 27 Ağustos 1922’de bu mevkide şehit düşen 2’nci Süvari Tümeninden Asteğmen Yıldırım Kemal ile 26-27 Ağustos 1922 tarihlerinde şehit düşen 36 şehidin anısına 1966 yılında yapılmıştır.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Kamp Yerimizden Ayrılık Vakti.
Toparlandıktan sonra gitmeden önce her zamanki gibi kamp yeri ayrılık pozu vermeyi ihmal etmiyoruz.
İkinci ayrılık pozumuzu da Yıldırım Kemal tren istasyonunda alıp,kamp yerimizden ayrılıyor ve Zafertepe istikametine yol almaya başlıyoruz.
Selkisaray Ve Gazi Anıt Ağaçlar.
Yıldırım Kemal’den ayrıldıktan kısa bir süre sonra Selkisaray köyüne geldik.Selkisaray girişindeki Anıt Kavak ağaçların altında fotoğraf çekilip yolumuza devam ettik ama bu ağaçların bir öyküsü var.
Selkisaray Ve Gazi Anıt Ağaçlar: Büyük Taarruz devam ederken savaş anında bu ağaçlarda çok sayıda isabet almıştır, o yüzden bu ağaçlara Gazi Ağaç denir.
400 yaşındaki Selkisaray köyündeki gazi ağaçlar titrek kavaktır o günleri görmüş olan ağaçların içlerinde halen mermi çekirdekleri vardır .
İstikametimiz Zafertepe.
Selkisaray’ ı da geçtikten sonra Zafertepe’ ye doğru yol almaktayız. Zafertepe tam karşımızda göründü ama Ferdi’ yi 2 gündür meşgul eden lastik patlağı yine nüksetti.Bu sefer çeşme başında teferruatlı araştırma yaptık,lastik zırhlı olsa dahi çok ince bir tel kırığı içeri işlemiş ve 2 gündür Ferdi’nin baş belası oldu.Çeşme başında o işi hallettik ve şimdi rahat bir şekilde Zafertepe’ ye yol alabiliriz.
Zafertepe’ ye Varışımız.
O önemli an geldi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Meydan Muharebesini Sevk ve İdare ettiği Zafertepe girişindeyiz.Ben 2015 yılında gelmiş ve burada kamp yapmıştım,Ferdi ilk defa geliyor, o yüzden benden daha heyecanlı.
Zafertepeçalköy.
Zafer Abidesi girişinden Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün Meydan Muharebesini sevk ve idare ettiği 1181 rakımlı tepeye ulaştık.Biz geldiğimizde kimsecikler yoktu,ilk işimiz Zafer Abidesinin fotoğrafını çekip, sonrada anısına kendi fotoğrafımızı almak oldu. Zafertepeçalköy’ ü anlatıp gezimize öyle başlamak istiyorum.
Zafertepeçalköy: Başkomutanlık Meydan Savaşında, en şiddetli çatışmaların geçtiği yer olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Altıntaş ilçe merkezine 25 km. uzaklıktadır. 1985 yılında, Çalköy isminin yanına, Zafertepe kelimesi eklenerek, yörenin ismi “Zafertepeçalköy” olarak anılmaya başlanmıştır.
Günümüzde, Milli Park ve Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Anıt gerek 30 Ağustos Zaferinin ve bütünü ile Kurtuluş savaşının, gerekse Türk Milletinin birlik ve beraberlik içinde olmasıyla zaferin kalıcı olabileceğini sembolize etmektedir.Kaynak:Altıntaş kaymakamlığı.
Zafertepe ve Zafetepe Anıtı.
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ ni sevk ve idare ettiği Zafertepe’ yi gezdik,savaşın cereyan ettiği Allıören,Aslıhanlar,Çalköy ovasını Zafertepe’ den seyrettik.Anıtı inceledik,yazıları okuduk,Zafertepe ve savaşın ruhunu anlamaya çalıştık.Uzun sayılacak bir zaman dilimi kaldığımız Zafertepe’ de Zafer Anıtı’ ndan da bahsetme zamanı geldi.
Zafer Anıtı: Zafertepeçalköy’ de Başkomutan Meydan Muharebesinin sevk ve idare edildiği 1181 rakımlı tepede yaptırılmıştır. 1964 yılında yapımına başlanmış, 1968 yılında ziyarete açılmıştır. 30 Ağustos törenlerinin düzenlendiği yerdir. Çatılmış silahların uzaktan görünüşü ve alev alev meşale hissini uyandıran Zafer Anıtı, asıl manası ile Kurtuluş Savaşımızı sembolize eder. Anıtı bir bütün olarak meydana getiren değişik yöndeki üçgen bloklar; milletimize gösterilen haksızlığa feveranını iç ve dıştaki düşman kuvvetlerinin mukabil hareketlerini ve çeşitli mücadelelerden sonra bütün milletin tek vücut halinde birleşerek kazandığı 30 Ağustos zaferini canlandırır. Anıt, gelecek nesillere, Türk milletine karşı içte ve dışta meydana gelebilecek kötü tesirler karşısında er geç birleşerek zafere gidilebileceğini anlatan bir anıttır.Kaynak:Altıntaş Kaymakamlığı
Zafertepe’de Kahve Zamanı.
Özel anlar, özel yerler ve bir kahve içilmeli denilen yerler.İşte o anlardan birinde Zafertepe’ de Zafer Anıtı karşısında sabah kahvemizi yudumladık.
Zafertepe’den Ayrılık Vakti.
Aslında Zafertepe’den pek ayrıldığımız söylenemez!! Zafertepe görüş alanımızda ve biz şimdi Zafertepe’ nin de görüş alanındaki Başkomutanlık Meydan Muharebe alanlarını gezmeye başlıyoruz.
İlk durağımız okuyunca ve anlayınca boğazınızın düğümleneceği bir yer.
Şehit Sancaktar Mehmetçik ve Zafer Anıtı:Atatürk’ün 30/08/1924 yılında Temelini attığı, Büyük Taarruzda yitirilen tüm şehitlerimizi temsil eden Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı ve 30/08/1922 Başkomutan Meydan Muharebesinin Atatürk tarafından sevk ve idare edildiği, 01/09/1922’de “Ordular Ilk Hedefiniz Akdeniz’ dir. İleri” emrinin verildiği 1181 rakımlı Zafertepeçalköy Beldesinde bulunmaktadır.
Atatürk, 31 Ağustos 1922 günü muharebe meydanını gezerken şehitler arasında düşman topçu mermisinin açtığı çukura gömülmüş bir sancaktar görür. Bu aziz şehit, toprağın üstünde katılaşmış kolu ile sancağı dimdik tutmaktadır. Manzara karşısında duygulanan Başkomutan, savaş sonrasında yapılacak Şehit Asker Anıtı için bunun sembol alınmasını emreder. Atatürk’ün 30/08/1924 yılında Temelini attığı, Mimar Hikmet ve Taşçı Kadri tarafından yapılan anıt 1927 yılında törenle açılmıştır.
1964 yılında 220 sayılı yasa ile Zafertepe’ ye yeni bir zafer abidesinin yapılması için yıkılmıştır. Üst makamlardan alınan izinle Afyon Yurt içi Batı Bölge Komutanı Tümgeneral Ali ÖZVEREN tarafından 1979 da hakiki yeri olan şu an bulunduğu tepe üzerinde yeniden inşa edilmiş ve 30 Ağustos 1979 yılında milletimizin ziyaretine açılmıştır.Kaynak:Altıntaş Kaymakamlığı.
Şehit Sancaktar Mehmetçik ve Zafer Anıtı.
”Allah Sancağımızı,bayrağımızı yere düşürtmesin.”
Bu müstesna yeri gezdik,inceledik,anlamaya çalıştık,duygulandık.Ziyaretimiz son bulup ta ayrılmadan önce anı fotoğrafı çekilmeyi ihmal etmedik.Tüm Şehitlerimizi minnetle anarak Şehit Sancaktar Mehmetçik ve Zafer Anıtı’ ndan ayrılıp Zafertepeçalköy içine hareket ettik.
Yzb.Şekip Efendi Şehitliği.
Şehit Sancaktar Mehmetçik ve Zafer Anıtı ziyaretimizden sonra Zafertepeçalköy içine yöneldik .Zafertepeçalköy’ e girişin hemen sol yanındaki Yzb.Şekip Efendi Şehitliğini ziyaret ettik.Dualarımızı okuduk, saygımızı sunduk, minnet ile andık.
Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği:Altıntaş İlçesine bağlı, Zafertepeçalköy’ dedir. 29 Ağustos 1922 günü 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanı Yüzbaşı Şekip Efendi, bölüğünün başında büyük bir cesaretle, çevre savunmasında bulunan 20 keşif düşman askerini esir alır, derinliklerde bulunan düşman toplarını ele geçirmek üzere hücuma geçtiğinde bir kısım askeriyle birlikte bu bölgede şehit düşer.
Şehitliğin bir yüzünde; ‘’29 Ağustos 1922 Muharebesinde yunanlılara hücum ede Türk Süvari Kolordusunun verdiği şehitler anısına yapılmıştır. Kendilerine Hak’kın rahmeti niyaz olunur’’; diğer yüzünde ‘’Yüzbaşı Harputlu Şekip Efendi, neferlerden Düzce’nin Üsküp Nahiyesinden Veysel Ömer, Keskin’in Yağlıken Köyünden Veli Mehmet, Akhisar’ın Tatasut Köyünden İbiş Ömer’’ adlı şehitlerin isimleri yazılıdır.Kaynak:Altıntaş Kaymakamlığı
Zafertepeçalköy.
Şehitlik ziyaretimizden sonra Zafertepeçalköy içine giriş yaptık.Köyde ilk durağımız Kırık Kağnı ve Üç Komutan Anıtı oluyor.
Kırık Kağnı Ve Üç Komutan Anıtı:Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, 31 Ağustos 1922 günü muharebe alanını dolaştıktan sonra İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile Zafertepeçalköy’ de yıkık bir evin avlusunda, kırık bir kağnı üzerinde son durum değerlendirmesini yaptıkları anı sembolize eder. Anıt 2007 yılında yaptırılmıştır.Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk 30 Ağustos 1922 de Zafertepeçalköy’ ü ziyaretinde şu konuşmayı yapmış ve yaptığı bu konuşma anıt duvarına işlenmiştir.
‘’Efendiler.
Tıpkı bu gün gibi
1922 yılı 30 Ağustos günü saat ikide
Şimdi hep beraber bulunduğumuz
Bu noktaya gelmiştim.
Şu gördüğünüz Çalköyü
Alevler ve dumanlar içinde yanıyordu.
Arkadaşlar! Haritada gördüğüm şey şuydu ki
Ordularımız düşmanın önemli kuvvetini
Kuzeyden,güneyden ve batıdan kuşatmaya
Uygun bir durum almış bulunuyordu.
Hemen Fevzi ve İsmet Paşaları çağırttım
Durumu bir daha düşündük ve karar verdik ki
Türk’ün kurtuluş güneşi 30 Ağustos sabahı
Ufuktan tüm parlaklığı ile doğacaktır.
Zafertepeçalköy’den Ayrılış.
Bugün uzun bir gün olacak demiştim, çünkü Başkomutanlık Meydan Muharebe alanlarını geziyoruz.Sabahtan bu yana Zafertepe,Şehit Sancaktar Mehmetçik
Zafer Anıtı,Yzb.Şekip Efendi Şehitliği ve en son Zafertepeçalköy ziyareti
yaptık.
Hepsi bir birine çok yakın mesafede olmasına rağmen öğleni yaptık. Zafertepeçalköy’ den ayrılmadan önce öğle yemeğimizi de köyde tek olan lokantada karnımızı doyurup Allıören istikametine hareket ettik.
Ağaçköy Şehitliği.
Araştırmalarımda ve 2015 yılında buradan geçtiğimde Ağaçköy Şehitliği
yok idi, benim için sürpriz oldu.Zaten o kadar yoğun savaşın yaşandığı
bu bölgede bu kadar az Şehitlik nasıl olur diye sorgulama yapıyordum.Tabelaları görünce önce Ağaçköy II,sonrada Ağaçköy I
Şehitliğine girip,Şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ettik,duamızı okuduk saygımızı sunduk. Ağaçköy I Şehitliğinde ağacın altında bir süre dinlenerek Büyükaslıhanlar istikametine devam ettik(Araştırmalarımızda Şehitliklerin 2019 yılında yapıldığını öğrendik).
Ağaçköy Şehitliği:Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman’ın talimat ve destekleriyle başlatılan “Başkomutan Tarihi Milli Parkı Gelişim Projesi ve Tanıtım Faaliyetleri” projesi kapsamında şehitlik ve anıtlarda başlatılan çevre düzenleme, bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor.
Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde yer alan 12 şehidimizin kabrinin bulunduğu Ağaçköy Yukarı Şehitliği’nin bordürle çevrelenmesi çalışmaları başlatıldı.
Şehitlere yakışan bir görüntüye kavuşması için gerçekleştirilen çalışmalarda bin 800 m2 kilitli parke ile 650 metretül bordür kullanılması planlanıyor.
Dumlupınar Büyükaslıhanlar Köyü Üç Tepeler Şehitliği’nde başlatılan çevre düzenlemesi ve otopark yapımı çalışmalarında da ön hazırlıklar tamamlandı.
Konukların ulaşımını kolaylaştırmak, özellikle tur otobüslerinin park sorunu yaşamaması için başlatılan çalışmalarda park alanına bin 700 m2 kilitli parke taşı ve 150 metretül bordür kullanılması planlanıyor. Kaynak:Kütahya Valiliği
(Şehitlikler 2019 yılı Zafer Haftasında ziyarete açılmıştır.
Büyükaslıhanlar Üçtepeler Şehitliği.
Ağaçköy Şehitlikleri ziyaretinden sonra aşırı sıcak altında Büyükaslıhanlara geldik .Büyükaslıhanlar köyü içerinden köyün hemen üzerindeki tepede bulunan Üçtepeler Şehitliğine vardık.Bisikletlerimizi Şehitlik dışında bırakarak,ziyarete başladık.Dualarımız Şehitlerimiz için,saygı ve minnet duyarak Şehitlik ziyaretini tamamladık.
Büyükaslıhanlar Üçtepeler Şehitliği:30 Ağustos 1922 tarihinde yapılan Başkomutan Meydan Muharebesinde, Büyük Aslıhanlar Köyünde şehit düşen Elazığ’lı Binbaşı Hacı Ömeroğlu Yusuf Ziya, Diyarbakır’lı Üsteğmen Mehmetoğlu Ahmet, Urfa’lı Teğmen Halil, İbrahimoğlu Mustafa Hilmi ile beraber 42 Mehmetçik anısına yapılmış olan şehitlik 1995 yılında ziyarete açılmıştır.Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ”Kütahya Tanıtım Broşürü”
Dumlupınar.
Günün son yeri ve gezilecek çok yeri olan Dumlupınar ilçesine seri vaziyette geldik. Seri hareket etmemizden biri de müzenin ve Atatürk Evi’ nin kapanış saatinden önce varabilmekti.
Dumlupınar:Ege Bölgesinin doğusunda, Kütahya ilinin güneyinde yer alır. İl merkezine 80 km, Uşak’a ise 59 km, Afyonkarahisar şehir merkezine ise 59 km mesafededir.İlçe, Afyonkarahisar-Uşak-İzmir karayolu ile Afyon-Uşak-İzmir demiryolu üzerinde bir platoda kurulmuştur. Denizden yüksekliği 1222 m’dir. Yüzölçümü 305 km²’dir. Eski ismi Dondupınar’dır. Dumlupınar adı Eski Türkçe kökenli olup, Soğukpınar anlamındadır.
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi.
Saat 16:30 gibi Dumlupınar Kurtuluş savaşı Müzesi önüne vardık.Saat 17:00 de kapanıyormuş ama sorumlu müdür arkadaş camda telefonumuz var,geç kalsanız bile açardık dedi.Bu çok güzel bir şey,sorumluluk anlayışı ve içten davranışı için arkadaşa çok teşekkür ederiz.Müze gezimize başladık.
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi:Kurtuluş Savaşımızın cereyan ettiği topraklar üzerinde kurulan ve bu savaşın anısına yaptırılan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bir izinle 30 Ağustos 1997 tarihinde ziyarete açılmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı özel müze statüsündedir. Müzede Kurtuluş Savaşına ait çeşitli silahlar, kılıçlar, fotoğraflar, belgeler, araç ve gereçler sergilenmektedir. Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü”Kütahya Tanıtım Broşürü”
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi gezimiz bitti,şimdi sırada Atatürk Karargah Evi var.Aynı sorumlu müdür arkadaşın nezareti ile aynı alan içinde bulunan Atatürk Karargah Evi’ne gittik ve buranın da ziyaretini yaptık.
Atatürk Karargah Evi:
Kurtuluş Savaşı sırasında Gazi Mustafa Kemal’in karargah olarak kullandığı bu ev aslına uygun olarak yeniden yapılmış ve Atatürk Karargah Evi olarak 30 Ağustos 1923 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Kaynak:İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Atatürk Karargah Evi ziyaretimiz bittikten sonra müze sorumlusu müdürle konuşurken bize Dumlupınar Şehitliği’ nde kamp yapabileceğimizi söyledi, bu çok güzel bir haber,kamp yerimiz kendiliğinden çözülmüş oldu.Aynı bölge içinde bulunan İlk Hedef Anıtı önüne gelip,inceleme yaptık ve fotoğrafladık.
İlk Hedef Anıtı’ ndan biraz bahsetmek isterim.
İlk Hedef Anıtı:26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasında geçen, Başkomutan Meydan Muharebesi adıyla tarih sayfalarında yerini alan, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına temel olan ve sonucunda bütün dünyada derin yankılar bırakarak tarihin akışını değiştiren bu savaş Afyonkarahisar Kocatepe’de başlamış, 30 Ağustos‘ta Zafertepeçalköy-Dumlupınar hattında Türk Ordularının gösterdiği olağanüstü kahramanlık ve cesaretle Büyük Zafer elde edilmiştir. Bu savaşta binlerce vatan evladı kanlarıyla bu toprakları sulamış, emperyalist güçlere karşı var oluş mücadelesi vererek, canını feda etmiş ve bu uğurda şehit olmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 1 Eylül 1922 tarihinde Dumlupınar’da Büyük Millet Meclisi Ordularına “Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir. İleri!..” tarihi emrini vermiştir. Kütahya, 30 Ağustos 1922 günü saat 18: 00’de düşman işgalinden kurtulmuştur. Bu Anıt; Başkomutan Meydan Muharebesinde, Mustafa Kemal Paşa’nın ”Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!.” emrini verdiği karargâhın yeridir. 1964 yılında yapımına başlanmış,1968 yılında kısmen bitirilmiş, 26 Ağustos 1972 tarihinde ziyarete açılmıştır. Anıt, Bronz Atatürk Heykeli, arka planda betonarme bir anıtsal yapı, bronzdan süvari birliklerini canlandırır rölyeften oluşmaktadır. Atatürk Heykelinin yüksekliği 4 metre, beton fon yüksekliği 12 metredir. Bu fon, yıldırım şerarelerini göstermekte olup, Başkomutan Meydan Muharebesini sembolize etmektedir.
Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü”Kütahya Tanıtım Broşürü”
Dumlupınar içinde bulunan Kurtuluş Parkı’ nı da fotoğraf albümlerimiz arasına alıp Dumlupınar Şehitliği’ne hareket ettik.
Kurtuluş Parkı:Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ nde savaşa katılan sivil halkın ellerine ne geçerse düşmana karşı kullanması,düşmanla çarpışması ve yüksek cesaretinin,kahramanlığının sembolüdür.Kaynak:Dumlupınar Belediyesi.
Dumlupınar Şehitliği.
Dumlupınar merkezdeki ziyaretlerimizi tamamladıktan sonra Dumlupınar Şehitliği’ne vardık.Buraya gelir gelmez kamp yapabileceğimiz yeri belirleyip Dumlupınar Şehitliği ziyaretine başladık.Kısmi olarak tadilat olmasına rağmen ziyaret etmeye ve gezmeye mani hiç bir şey yoktu.
Dumlupınar Şehitliği:Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe’den başlamış, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak, Büyük Taarruz’un 70’inci yıl dönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır. Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.Kaynak:Türkiye Kültür Portalı.
Mehmetçik Anıtı:Millî mücadele de süngüsünü takmış düşman üzerine saldırmaya hazır binlerce Mehmetçiğimizi sembolize eden bir anıttır.
Üç Komutan Anıtı:Millî mücadelemizin üç büyük komutanı olan Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak anısına yapılmıştır.
Milisler Anıtı:Millî mücadele döneminde şehit düşen sivil vatandaşlarımızı sembolize eden bir anıttır.
Şehit Baba-Oğul Anıtı:1912 yılında daha oğlu Mehmet 8 yaşında iken Balkan Savaşı’na katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan, Çetmili (Çetmi: Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı bir kasabadır, günümüzde Akçabelen mahallesi) Kara Ali Çavuş ve oğlu Onbaşı Mehmed’in muhteşem destanını sembolize eder.
Çetmili Kara Ali Çavuş, Anadolu’da Milli Mücadele başlayınca, Doğu Cephesi’nden Kurtuluş Savaşı’na koşmuş, Başkomutan Meydan Muharebesi’nde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır.
Mehmet Onbaşı, onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur. Bu büyük asker 31 Ağustos 1922 günü, 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit düşmüştür.
Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de 9 Eylül 1922 günü İzmir’ e giren birliğin başında şehit olmuştur. Anıt 30 Ağustos 1992 de ziyarete açılmıştır.Kaynak:Dumlupınar Kaymakamlığı.
Dumlupınar Şehitliği Kampı.
Müdürün izni,orada çalışanları bilgilendirme ile Dumlupınar Şehitliği ziyareti sonrası uygun yere çadırlarımızı kurduk.Burası 1280 rakıma sahip Dumlupınar Tepesi,rüzgar eksik olmaz, çadırlarımızı sağlamlaştırdık.Su,tuvalet ve ortam da müsait olunca hemen temizlik işlerine giriştik,duşumuzu aldık.Bu tür turlarda su bulundu mu hiç tereddütsüz temizlenmek gerek.Sonra ise yemek işine giriştik.Soğuk ve esintili olduğundan sıkıca giyinmeyi de ihmal etmedik.
Bu gün 05 Temmuz 2020 ve Zafere Giden Yol projemizin 16 ncı günü idi.Bu gün çok yoğun geçti, uzun bir gün olacağını yazımın başında dile getirmiştim.Başkomutanlık Meydan muharebe alanlarını gezmek kolay olamaz.Bu gün maneviyatımızın okşandığı, gurur duyduğumuz bir gündü.Onurlu bir yolda yol almanın bilinci ile hareket etmekteyiz.
Yarın ve yarından sonra Zafere Giden Yol’ daki yol alışımız hep düşmanı kovalamakla geçecek.
Kaplangı Dağında Franko’yu,Murat dağında Trikopis’i kovalayacağız.