NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Akşam hava karardıktan sonra geldiğimiz Çoğun Gölü Piknik Alanı (piknik alanı demek aldatıcı olur) bizde hayal kırıklığı yarattı.Bizde geri dönerek Çoğun Köyü girişinde çeşme başında kamp yaptık.
Kamp yaptığımız yer göle akan dere kenarı ve yeşil alan olunca çadırlar sırılsıklam uyandık.
Dün bayağı yorulmuşuz,yorgunluğun etkisi ile iyi bir uyku uyuduk.Sabah yine gün ağarırken uyandık.
Zaten köy yakınlarında kamp kurarsan erken uyanmak zorundasın,çünkü köylü sabah erken kalkar ve işine bakar.
Bu gün 04 Temmuz 2019 Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin 23 ncü günü…. geride koskoca 22 gün bıraktık.
Artık projenin sonlarına doğru yaklaşmaktayız.23 ncü günde hedeflerimiz arasında tarihi-kültürel bir gezi,sonrasında Kaman,Köprüköy’de ise tekrar Kızılırmak ile buluşmak var.Hedeflediğimiz gibi olursa Köprüköy’de çok özel bir yerde kamp yapacağız.
Sözü fazla uzatmadan Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin 23 ncü gününe başlamak istiyorum.
(Projede nasıl beraber yol alıyorsak,fotoğraflarda da yine beraber yol alıyoruz.Ferdi Kızıl kardeşimin fotoğrafları yazıma büyük destek oldu)
Bize güzel bir dinlenme ve uyku sunan Çoğun kamp yerimizde güneş yavaş yavaş yükselmekte.
Veda Zamanı.
Köy yeri oldu mu haller de böyle oluyor!!!! Ayrılmadan önce tekrar el yüz yıkama yaparken bölgenin asıl sakinleri teşrif etti.Uyum içinde suyu bizimle paylaştılar!!!Hoş geldin,güle güle muhabbetimizden sonra kamp yeri ayrılış fotoğrafımızı da çekilip Çoğun Kamp yerinden ayrıldık.
Kaman Yolu.
Kamp yerinden ayrıldıktan 10 kilometre sonra Kaman-Kırıkkale sapağına ulaştık.Atamızın izindeyiz, yönümüzü Kaman yönüne çevirerek yolumuza devam ettik.
Kahve Molası.
Bu gün aşırı bir sıcak var,ben hemen hemen her çeşme de duruyorum,çeşmelerin akış hızını ölçüyorum,bu arada Aydınlar yakınında bir çeşme başı ve dinlenilecek gölgelik bir yer görünce durduk.Çeşmenin akışı fazla değildi ama suyu çok lezzetliydi.Hemen malzemelerimizi çıkardık ve cezveyi ocağa sürdük.İyi bir mola verdik, mola sonrası ise hafif tırmanış başladı.
Aradığımı Buldum.
Benim her çeşme başında duruşum Ferdi’ nin dikkatinden kaçmamış,fotoğraftaki çeşmeye bir girişim varmış görülmeye değermiş.
Burada iki çeşme var,soldakinin suyu içiliyor,sağdaki içilmiyor.Bunu çeşme başındaki zat söyledi.Ben içilmeyen de gardımı aldım ve 1.5 litrelik su şişesinin kafasını keserek hemen duş yapmaya başladım.
O kadar kendimden geçmişim ki,geleni gideni bile görmemişim.
Merak etmeyin altım da bokser var!!!!…..
Bu sıcak ta bu duş çok iyi geldi.
Kalehöyük.
Kaman ilçesine 6 kilometre kala bu gün kültürel ve tarihi gezi yapacağımız alana geldik, Kalehöyük.
Ana yoldan içeride olan Kalehöyük tarafına yöneldik.
Kalehöyük Gezimiz.
Kalehöyük tarafına yöneldikten bir kaç yüz metre sonra sağ tarafımızdaki yükseltinin höyük olacağını değerlendirip,açık kapıdan içeri girdik.Bisikletlerimizi aşağıda bırakıp,höyük tepesine tırmandık.Burası höyük ve kazı alanıymış,bir kaç fotoğraf çektiğimiz sırada görevlilerin kazı alanına giriş yapılmasının yasak demesi üzerine höyükten ayrıldık ve müzenin yolunu tuttuk. Ben biraz Kalehöyük’ ten bahsetmek isterim.
Kalehöyük;İç Anadolu’ nun tam orta yerinde yer alan Kırşehir, Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan, 4 bin yıllık kültürel bir mirası barındırıyor. Kaman-Kalehöyük, 5 ayrı tabakada 5 uygarlığa ait izlerin olduğu, 280 m çapında, 16 m yüksekliğinde tipik bir Anadolu höyüğü. Bu bölgede 10.000 nüfuslu bir toplumun yaşadığını kanıtlayan ve Anadolu tarihine ışık tutan bir yer.
Japon, Türk ve diğer yabancı bilim adamlarınca sürdürülen kazıların sonucunda elde edilen bilgilerle Anadolu kronolojisini yeniden ele alınıyor. Anadolu höyüğünde sürdürülen kazılar, 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Dr. Sachihiro Omura Başkanlığında yürütülüyor. Arkeolojik çalışmalara destek veren Türkiye İş Bankası 1985’ten bu yan Kaman’ daki kazı çalışmalarını sürdüren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’ne de destek veriyor.
Höyük, çok eski yerleşim yerlerine verilen bir isim. Tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılıp yok olmuş yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesi nedeniyle oluşmuş, çoğu kez içinde tarihsel kalıntıların gömülü bulunduğu yayvan toprak tepelere bu isim veriliyor.
Bugüne kadar Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Yozgat, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Konya illerinde 1500’ ü aşkın höyük ve düz yerleşim yeri tespit edilmiş. Kaman-Kalehöyük, bölgede üzerine en çok kazı ve araştırma yapılan yerlerden biri
Kazı heyetinin Şeref Başkanı Altes Prens Takahito Mikasa ilk kazmayı vurarak 31 Mayıs 1986’da höyükte arkeolojik kazı çalışmalarını başlamış. Prens Takahito Mikasa’nın onayıyla 1998’de Dr. Sachihiro Omura başkanlığında Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kurulmuş. “Burada çalışmak dünya tarihini okumak demektir” diyen ve 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Dr. Sachihiro Omura başkanlığında yürütülen kazılarda, şimdiye kadar 4 bin 300 sene öncesine ulaşıldı.
Dr. Sachihiro Omura başkanlığındaki Japon kazı heyetince düzenlenen kazılar sonucunda, Osmanlı Döneminden, Eski Tunç Çağına kadar olan dönemlere ait pek çok eser ortaya çıkarılmış. 30 yılda 7 medeniyet ortaya çıkarıldı.Kalehöyük’teki arkeolojik kazılarda Osmanlı Dönemi, Demir Çağı, Orta ve Geç Tunç Çağı ve Eski Tunç Çağı olmak üzere 4 ayrı kültür katmanı tespit edilmiş.
Ortaya çıkarılanlar arasında tapınak, depolar ve şehir kapısı önemli kalıntıları var. Yerin altında hala ulaşamamış tarih katmanları var. Kazı 32 senedir devam ediyor, daha da kazılacak çok yer var. Kaman-Kalehöyük kazılarıyla elde edilen veriler, bize eski çağlardan modern çağa kadar olan Anadolu tarihini ve onun dünyadaki yeri hakkında aydınlatıcı bilgiler veriyor.Kaynak:yoldaolmak.com
Kalehöyük Arkeloji Müzesi.
Bugüne kadar M.Ö. 3000 yıllarına kadar kültür katları tespit edilen kazılarda 2000’i aşkın müzelik eser bulunmuş. Buluntuların daha çok Hitit Krallığı ve Asur Koloni Dönemine ait olduğu düşünülüyor. Höyükten çıkarılan diğer eserler ise çeşitli madenler, hayvan kemikleri, pişirilmiş topraktan imal edilmiş tabletler, figürler mühürler, çanak, çömlek ve aksesuarlar, aynı yerde açılmış şahane bir müzede sergileniyor.Kazılardan çıkan eserler, Kalehöyük’ teki Japon Bahçesi içinde yer alan Arkeoloji Müzesi’ nde sergileniyor. Japon Hükümeti’ nin “Kültürel Mirası Koruma Projesi” çerçevesinde hibe olarak yaptığı Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 830 metrekare açık, 470 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 1.500 metrekarelik alanı kapsıyor. Japon mimarların yapımı olan müzenin tasarımı aynen Kalehöyük tepesinin şeklinde, yeşille örtülü ve bin yıllardır aynı halde kalmış gibi çevresiyle uyumlu. Müzede çocukların ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekecek araçlar da konulmuş.Müzede sergi salonları, sinevizyon köşesi, kütüphane, inceleme, araştırma, fotoğraflama ve restorasyon çalışmalarına olanak sağlayan laboratuvar, kafe, depolar ve teknik bölümler bulunuyor. Müze, 2011 yılında “En iyi yeşil müze” ödülü almış olup, 2012 yılında da Avrupa’da Yılın Müzesi’ne aday gösterilmiş. Kaynak:yoldaolmak.com.
Anadolu’muzun tarihi geçmişine ışık tutan Kalehöyük Arkeoloji Müze gezimizi biraz uzun tuttuk.Hem gezdik hemde tarih bilgimizi pekiştirdik.
Bizim için Tarihi ve Kültürel bir gezi oldu.
Geçen yılda yapmış olduğum İstiklal Yolundan Zafer Yoluna projemde de Polatlı yakınlarındaki Yassıhüyük gezisi yapmıştım,projelerimde Anadolu’nun tarihi geçmişine de ışık tutmaya çalışıyorum.
Müze bahçesinde bulunan Prens Makasa Anı Bahçesini de gezerek ruhumuzu dinlendirdik. Ve bu günkü Tarihi ve Kültürel gezimizi sonlandırarak Kaman’ a doğru yol almaya başladık.
Kaman.
Kaman; Kırşehir iline bağlı bir ilçedir. İç Anadolu Bölgesi’ nin Orta Kızılırmak Bölümü’ nde Kırşehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Kaman, doğusunda Akpınar ve Kırşehir, batısında Bala, güneyinde Şereflikoçhisar, kuzeyinde ise Keskin ve Akpınar ilçeleri ile çevrilidir.
Mustafa Kemal Atatürk ve Kaman:
Mustafa Kemal Paşa, Sivas ve Erzurum Kongrelerinde alınan kararlar ile milli mücadele sürecini yeni bir boyuta taşımış,vatanın müdafaası için kurulan Temsil Heyeti ile birlikte Milli Mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya hareketini sürdürmüştür.Yol güzergahındaki şehirlerde de görüşmeler sürdüren ve kongrelerde alınan kararları Anadolu’nun her tarafına yaymaya çalışan Mustafa Kemal Paşa’ nın 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur’a,24 Aralık günü Kırşehir’e,
25 Aralık günü de Kaman’a gelişi vatanın kurtulması için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler tarafından coşku ile karşılanmıştır.
Kırşehir,herhangi bir düşman işgaline maruz kalmamasına rağmen Kurtuluş Savaşı’na gerek askeri, gerek mali,olarak büyük katkı sağlamış,mitinglerle,protesto telgraflarıyla ve kurulan derneklerle milli mücadele ruhun amacına ulaşmasına katkıda bulunmuştur.
Kaynak:Kırşehir Valiliği.
Kaman’dan Ayrılış.
Kaman’a öğle vakti aşırı sıcak bir hava da vardık.
Hiç alışveriş ve yemek yapma düşüncesi olmadan merkezde bir esnaf lokantasının yolunu tuttuk.Karnımızı güzelce doyurduk.
Ferdi’nin ön çantalarında hafiften açılma vardı,onları da lokantanın hemen karşısındaki ayakkabıcı da yapıştırdık ve artık yoldayız, Köprüköy istikametine yol alıyoruz.
Kırıkkale İl Sınırı.
Kaman’dan ayrılalı 16 kilometre oldu ve Kırşehir il sınırlarından çıkış yapıyoruz, artık Kırıkkale il sınırındayız.Kırıkkale il sınırları Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizde ki 14 ncü il oluyor.
Köprüköy Yolu ve Köprüköy.
Kırıkkale il sınırlarına girdikten sonra Köprüköy 20 nci kilometrede.Bu 20 kilometreyi bol çeşmeli ve sulak bir yolda keyifle aldık.
Artık Köprüköy’deyiz.
Köprüköy; Kırıkkale’nin Keskin ilçesine bağlı bir mahalle olup nüfusu 650,rakımı ise 759 dur.
Köprüköy’ün hemen altında Kızılırmak üzerine yapılmış tarihi Çeşnigir Köprüsü yer almakta.
Köprüköy içinde küçük bir alışveriş yapıp Çeşnigir Köprüsüne hareket ettik.
Çeşnigir Köprüsü.
Çeşnigir Köprüsü Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür.
Bilinen kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında bulunan han Selçuklu dönemine aittir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 13. yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Ankara Savaşı’ nın yapılacağı alana ilerleyen Timur ordularının bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı üzerinde iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. 110 m. uzunluğunda 6 m. genişliğindeki köprü kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur. Kızılırmak içinde sağlam bir zemine oturabilmesi için orta bölümde belirgin bir eğim vardır. Kaynak :Kültür Portalı.
Kızılırmak.
Kızılırmak ile doğduğu topraklarda Kızıldağ eteklerinde İmranlı ilçesinde tanışmış, hemen kıyısında kamp yapmıştık.Uzun süre kendisi beraber yolculuk yaptık.Şimdi yine Kızılırmak ile beraberiz ve hemen yanında kamp yapacağız ama son defa çünkü yolumuz burada son defa çakışıyor.
O yoluna, biz yolumuza devam edeceğiz.
Kızılırmak Nehri;İç Anadolu’nun en doğusundaki Sivas ili İmranlı ilçesinde 3025 rakıma sahip Kızıldağ’ ın güney yamaçlarından doğar, Bafra kıyılarından Karadeniz’e ulaşır.Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. Uzunluğu 1.355 km’ dir. Havzada bazı alanlarda vadi genişleyerek ovaya dönüşür. Yukarı havzada; Hafik, Zara, Sivas ovaları, aşağı havzada; Kargı, Osmancık, Tosya ve en büyüğü Bafra Ovasıdır.Nehir taşımacılığı için kullanılmaz. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak’ tır.
Büklükale-Kızılırmak-Çeşnigir Köprüsü-Köprüköy.
Büklükale,Kızılırmak üzerinde yer alan Çeşnigir köprüsünün üzerindeki tepecikte yer almaktadır. Kalehöyük’ teki Arkeoloji Müzesine adını çok duyduk ve buradan çıkanlar Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde sergilenmekte.
Büklükale;Kırıkkale İli, Karakeçili İlçesi, Köprüköy yakınında Hitit Dönemine ait sur duvarları, Frig çağına ait yapı kalıntıları, Roma dönemine ait mezar ve antik yol yer almaktadır. Japon bilim heyeti tarafından Kırıkkale İli ve çevresinde 1990 – 91 yıllarında yüzey araştırması başlatılmış ve birçok höyük ve düz yerleşim alanı tespit edilmiştir. 2009 yılında ise Büklükale olarak adlandırdıkları alanda kazı çalışmalarına başlamışlar ve Kırıkkale tarihini aydınlatacak birçok veriye rastlamışlardır. Kazı çalışması 2010 yılında da aralıksız olarak devam etmektedir. BÜKLÜKALE KAZISI Büklükale, Kırıkkale İli, Karakeçili İlçesine bağlı Karakeçili beldesinde, Ankara’dan Kaman’ a giden otoyolun Kızılırmak’ ı geçmeden hemen sol tarafında yer almaktadır.
Kaynak:Kültür Portalı.
Kızılırmak Kenarında Kamp Yeri….
Uzun bir gün oldu, kamp yeri olarak önce Köprüköy altı,Çeşnigir Köprüsü yakınında bir yer düşündük ama burada park çalışmaları ve iyileştirmeler yapıldığından vazgeçtik.
İstikametimizi Çeşnigir Köprüsünü ve Köprüköy’ ü karşıdan gören, Kızılırmak’ın karşısına çevirdik ve istediğim gibi bir yere ulaştık.Hem de çok güzel bir yer,yoldan,insanlardan,her şeyden uzak Kızılırmak kenarı.
Kızılırmak Kenarında Olmak…
Bu projede son defa bir araya geldiğimiz Kızılırmak ile son gece geçireceğiz.
Yer geniş ve çok alanda çadır kuracak yer olunca baştan seçme de zorlandık!!! ama sonunda güzel bir yere demir attık.
Kızılırmak kenarında kamp yapmanın tadını yaşıyoruz.
Ben biraz fazla oyalandığım için Ferdi benden önce çadırını kurdu ve fotoğraflamaya başladı bile.
Çadırları kurduk,yemek işine giriştiğimiz anda rüzgar hızını arttırdı,kuzey-batı yönündeki bulutlarda kararmaya başladı.
Ferdi ile hem yemeklerimizi yedik,hem de yağmur yağıp sular yükselirse ne olur muhabbetine tutuştuk.En sonunda yükselirse yükselir,soluğu projeye başladığımız Samsun’da alırız deyip,birbirimiz ile şakalaştık.
Bu gün 23 ncü günümüzü geride bıraktık,projemizdeki 14 ncü il sınırları içinde Kızılırmak kenarında Köprüköy’de kamp halindeyiz.
Anadolu’muzun bağrında Atamızın izinde yol almaktayız.
Her geçen gün bu yolda yol almanın onurunu kat be kat hissetmekteyiz.
Güzel şeyler yapmakta olduğumuzun farkındayız.
Yarın Bala tarafına yol alacağız projemizin son ili olan Ankara sınırlarına gireceğiz.Heyecanımız bir kat daha artmakta,sona yaklaşmaktayız.
Bu heyecan ile bu günü noktalayıp,yarına hazır olmalıyız.
[advanced_iframe src=”https://tr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=38323269&measures=on&title=on&near=off&images=on&maptype=H” width=”100%” height=”650″]