NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Bütün gece yağmur yağdı,tribünlerin altına çadırları kurmak ile iyi yapmışız, sabah kupkuru kalktık.Kahvaltımızı da bulunduğumuz yerde yaptık.Her taraf sırılsıklam olmasına rağmen bizim kuru kalmamız çok güzel bir şey.Biz kahvaltı sonrası hazırlanıp yola çıkmaya hazır hale gelinceye kadar güneşte kendini göstermeye başladı.
Gerçi biz bu olayı her gün yaşadık, sabah,öğlen güneş, akşam üzeri yağmur…bakalım bu gün ve sonrasında nasıl olacak.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin bu gün 10 ncu günündeyiz.
Ben vakit geçirmeden 10 ncu güne başlayıp,yola çıkalım derim,bakalım nasıl anlamlı yerler görmüşüz.
Kamp Yerine Veda.
Arka planda görülen tribünlerin altında kamp yaptık,ıslanmadık.Sabah güneş yüzünü gösterdi,ısınmaya başladık.Toparlandık ve yola çıkmaya hazırız.Yola çıkmadan önce ayrılık fotoğrafı alıyoruz.
Alucra.
Yolumuz Alucra içinden geçip Şiran tarafına akacak.Önce bu minik Karadeniz ilçesinde küçük çaplı kültür gezisi yapıyoruz.Ferdi,1871 yılında yapılan ve bu yıl restorasyonu tamamlanan Alucra Belediye Çeşmesinde sularımızı tamamlıyor.
Alucra: Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun iline 150 km, Gümüşhane iline 147 km, Erzincan iline 148 km uzaklıktadır. 1 nci dünya savaşında Doğu Cephesinde Ruslara karşı başlatılan geniş çaplı harekat üzerine, 1916 yılı nisan ayında Doğu cephesi 3 ncü bölge komutanlığına atanan Fevzi Çakmak Paşa, Alucra’da bir cephe oluşturmuştur.Cephe komutanı Mareşal Fevzi ÇAKMAK karargahını bugünkü Çakmak köyünde kurmuştur. Halen bu köyde bir şehitlik mevcuttur.
Bu tanıtıcı paragrafla birlikte ilk hedefimizde anlaşılmış oldu. İstikametimiz Fevzi Çakmak Köyü.
Alucra-Fevzi Çakmak Arası.
Alucra’dan hafif rampa ile çıkış yaptık.Bağırsak çayı manzarası eşliğinde bir süre yol aldık.Bu arada iki dostumuz da bizi uğurlamaya çıkmış.
Alucra-Fevzi Çakmak arası 15 kilometre ve biz bu kilometreleri çabucak aldık.
Fevzi Çakmak Köyü: 1 nci dünya savaşında Doğu Cephesinde Ruslara karşı başlatılan geniş çaplı harekat üzerine, 1916 yılı nisan ayında Doğu cephesi 3 ncü bölge komutanlığına atanan Fevzi Çakmak Paşa, Alucra’da bir cephe oluşturmuştur. Cephe komutanı Mareşal Fevzi ÇAKMAK karargahını bugünkü Çakmak köyünde kurmuştur. Halen bu köyde bir şehitlik mevcuttur. Kaynak:Alucra Kaymakamlığı
Fevzi Çakmak Köyü.
Fevzi Çakmak Köyüne giriş yaptık ama Mareşal Fevzi Çakmak Paşa karargahını nereye kurmuş,karargah evi neresi,Şehitlik nerede bu konularda ayrıntılı bilgimiz olmadığından ve bu konuda yazılı ve görsel alanda bilgi paylaşımı olmadığından,köyden birine sorma gereği duyduk. ATV ile geçen bir köylüye sorduk Şehitliğin yerini, tarif etti,mezarlığın içindeymiş,karargahın nerede kurulduğunu da tarif etti.
Tarif üzerine önce Şehitliğin olduğu bölgeye hareket ettik.
Mezarlık Ve Şehitlik.
Köyün mezarlığını bulduk,ama Şehitlik ibaresi ve yazı bulamadık,mezarlık içinde bayağı gezdik.Şehit mezarlarını bulamayınca tüm ölülerin ruhlarına dua okuyup, Şehitlerimizi minnetle andık.
Son çare olarak yoldan geçen bir araba durdurduk,bu yörenin insanlarıymış,Şehitliğin yerini sorunca ” ne bileyim ben,oralarda bir yerlerdedir her halde” deyince ben adama sövmemek ve vurmamak için kendimi zor tuttum.
Biz görevimizi yaptığımıza inandık,koskoca devletin resmi kaynağı,Alucra Kaymakamlığı köyde Şehitlik var diyorsa doğrudur, vardır ama yerini bulamadık,çünkü Şehitlik’ e bizi götürecek bir levha yok.Burada karargah kurulduysa,bu bölgede savaş olduysa muhakkak Şehitlerimiz de vardır.
Hepsinin ruhları şad olsun.
Fevzi Çakmak Köyü Karargahı.
İkinci şoku köyde yaşadık.Yolda sorduğumuz ATV’ li köylü tarif etmişti karargah evinin yerini,köyün içine girdik,burası eski Fevzi Çakmak Köyü,bir çok ev yıkılmış vaziyette,bir kaç tane sağlam ev var o kadar.
Burada da şok yaşadık, gönül isterdi ki,Türkiye Cumhuriyetinin Atatürk’ten sonra Mareşallik yapmış birinin Fevzi Çakmak’ ın 1 nci Dünya Savaşında Rus işgaline karşı savaştığı ve Karargah Kurduğu bu köyde,karargah olarak kullandığı ev müze olarak karşımıza çıksın. Maalesef evde yok,tabela da yok,üzüldük ve yıkıldık,boynu bükük köyden ayrıldık.
Fındıkbeli Geçidi.
Fevzi Çakmak Köyünden ana yola çıkış yaptık ve 5 kilometrelik bir tırmanışın ardından Fındıkbeli Geçidine ulaştık.Burada Ferdi beni Ata Yolu-Kurtuluş Yolu stickerini karayolları levhasına yapıştırırken çekmiş.Geçtiğimiz yollarda anılarımızı bırakmaya gayret ediyoruz ve Fındıkbeli Geçidi pozumuzu da verip inişe geçmeye hazırlanıyoruz.
Gümüşhane İl Sınırı.
Giresun il sınırlarından geçip Gümüşhane sınırlarına giriş yapıyoruz.Gümüşhane il sınırları Ata Yolu-Kurtuluş yolu projemizdeki 6 ncı il olacak.
Konaklı Göleti.
Konaklı civarından geçerken biraz soluklanıp yolumuza devam ettik, bu küçük göleti de fotoğraf albümüne koydum.
Alucra-Şiran Yolu.
Şiran’a az bir yolumuz kaldı. Fındıkbeli geçidinden sonraki inişimiz yerini Sivas yol ayrımından sonra hafif tırmanış aldı.Hafif tırmanış ile beraber Şiran’ a varmak üzereyiz.
Şiran.
Alucra’dan çıkalı 54 kilometre olmuştu ki Şiran’ a vardık.Şiran ilçe merkezine girip küçük bir kültür gezisi yaptık ve eksik kumanyalarımızı tamamladık.Her şey tamam olunca da Kelkit yönüne dümen kırdık.
Şiran: Gümüşhane ilinin bir ilçesidir. Gümüşhane’ nin en eski ilçelerinden biridir. İlçe merkezi Uluşiran köyünde iken 1800’ lü yıllarda bugünkü ilçe merkezine taşınmıştır. Şiran adı esasen ilçenin kapladığı bölgenin adıdır.
Bu eşsiz manzaralar eşliğinde hafif hafif tırmanarak Şiran-Kelkit arasında yol alıyoruz.
Çilhoruz Geçidi.
Tırmanışın sonunda mükafatımızı aldık. Çilhoroz Geçidi’ ndeyiz ve başarma duygusu ile pozumuzu verdik.
Yola Devam….
Kumanyamız tam,suyumuzda var, yol güzel,geçtiğimiz yerlerde tablo gibi.İşi artık rölantiye aldık Kelkit yakınlarında uygun yer bulursak hiç ilçe merkezine girmeden kamp kurarız.
Köycük.
Kısmet ayağımıza geldi!!!! Kelkit görüş alanımıza girmiş,arayışımızda hızlanmıştı ki yolun sol tarafında yoldan 500 metre içeri de ağaçlık bölge dikkatimizi çekti.İnşallah suda vardır deyip girdik oraya,karşımıza düğün organizasyonu,kır düğünü yapılan yer çıktı.Yer güzel, geri dönmekte istemedik,kısa bir diyalog ile kamp yerini ayarladık.Su var, tuvalet var, sessizlik var,huzur var ( yarın gelseydik olmazdı düğün varmış) şanslıyız yani.Gösterilen yere hemen çadırlarımızı kurduk ve diğer işlere giriştik.
İş Zamanı Ve Bölüşümü.
1 nci resim;Ferdi’nin çatal ayağı gevşeme yaptı,o kendi yöntemi ile iyice sıktı,sele borusunu uzatma olarak kullanmayı da ihmal etmedi.
2 nci resim;Suluova civarı Ferdi jant teli sorunu yaşamıştı.Orada 3 tane değiştirip,3 tane de yedekleme yapmıştı.Yine sorun oldu,tellerden bir kaçı kamp yerine bir kaç kilometre kala kopunca oda gündüz gözüyle değiştirmeyi seçti.
(Kendi işini kendin hallettiğin sürece bir turcunun sırtı hiç bir zaman yere gelmez)
Ben mi? Resimde yokum ama benim çok önemli işim var,Ferdi tamirat işleriyle uğraşırken yemek hazırlama derdindeyim.Tura beraber çıkıyorsan ve yol almak istiyorsan iş paylaşımı çok önemli.
Köycük Kampı.
Köycük Köyü Kelkit’e 5 km uzaklıkta bizde köyün kırsalında kamp halindeyiz.Tamiratı yaptık,yemeklerimizi yedik,sıra duş almada deyip bahçe hortumlarını ve lavaboyu devreye sokarak akşam şahsi temizliklerimizi de yaptık.
Bundan sonrası artık işin keyfini çıkarma da, dinlenmede.Bu gün Fevzi Çakmak Köyü ziyaretimiz oldu,iki tane geçitten geçtik ve 82 kilometre yol aldık.
Dinlenmeli ve yarın ki uzun yol bize daha zevkli gelsin.
Yarın hedefimiz de Bayburt var,Bayburt’a ulaşmayı hedefliyoruz.