Bu gün Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin 4 ncü günündeyiz. Akşam Yolpınar’ da kiraz bahçesinde kamp yapmanın nimetlerinden faydalandık.Yoldan ve yerleşim yerlerinden uzakta olmamamız güzel bir uyku çekmemizi sağladı. Dinlenmiş olarak kalktık. Çeşmeye yakın yerde kamp atmanın keyfini sürdük.
Günlerden 15 Haziran 2019 cumartesi,güneşli bir güne uyanmanın neşesini üzerimizde taşıyoruz. Bu gün projemizin önemli aşamalarından birine daha ulaşacağız,şehzadeler şehri Amasya ziyaretimiz var,Yeşilırmak’ ı ilk defa göreceğim. Turhal’a kadar yol almayı hedefliyoruz, bakalım olacak mı? Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin 4 ncü gününde neler olmuş,neler görmüşüz,neler yaşamışız bunları anlatabilmem için önce yola çıkmalıyız.
Hadi o zaman gün başlasın…
Kiraz Bahçesi Kampı.
Kiraz bahçesinde kamp atmanın nimetlerinden sonuna kadar faydalandık.Sabah kahvaltı öncesi ve sonrası bol kiraz yedik.İnşallah sorun olmaz.Bahçe sahibi hakkını helal etsin.
Yolpınar Kamp Yerinden Ayrılış Pozu.
Ferdi akşam rüzgar olduğu, saçları da uzun olduğu için duş yapmamıştı,sabah güneşi görünce çeşmenin yolunu tuttu.Ben de bu arada kahvaltı hazırlığı yaptım.Ferdi çeşme ziyaretinden geldikten sonra kahvaltımızı yaptık, toparlandık ve yola çıkmaya hazırız.Çıkmadan önce kamp yerinden veda fotoğrafı alıp yolumuza koyuluyoruz.
Su Hayattır.
Çeşmeye yakın olmanın tüm avantajlarını yaşadık.O da albüme girmeyi hak etti,şimdi ona da veda zamanı.
Alternatif Yol.
Dün akşam üzeri ana yola paralel yola girmiş, bu sayede güzel bir kamp yeri bulmuştuk.O yolu 3 kilometre kadar daha devam ettirerek ana yola paralel yolumuza devam ettik.
Sonra Amasya ana yoluna çıkış yaptık.
Amasya.
Kamp yerinden ayrılalı 15 kilometre olmuştu ki Amasya girişindeyiz.Amasya’ya gelmemizi bir şekilde belgelendirmemiz gerekiyordu ve belgelendirdik.
Ferdi Kızıl kardeşim hemen tripodu kurdu ve karşısına geçtik, pozumuzu verdik.Ben Amasya’ya ilk defa geliyorum ve çok merak ediyorum.Amasya’ya anlamlı bir proje için gelmek ise ben de ayrı bir öneme sahip.
Amasya Kalesi.
Amasya’dan ilk görüntümüz Amasya Kalesi oluyor.Kale şehri çevreleyen dağların üzerinde yerini almış.
Amasya Kalesi: Amasya İl merkezinin kuzeyini kaplayan Harşena Dağı üzerindedir. Harşena Kalesi adıyla da bilinir. Amasya Kalesi’ nin üzerinde inşa edildiği kaya denizden 700 metre Yeşilırmak’ tan ise 300 metre yüksekte bulunmaktadır. Bazı tarihçilere göre kaleyi Pontus Kralı Mithridates yaptırmıştır. Bazılarına göre ise Kumandan Karsan veya Harsana yaptırdığı için kale Harşana/Harşena ismini almıştır.Kaynak:Amasya Kültür Portalı.
Saraydüzü Kışla Binası Ve Milli Mücadele Müzesi.
Amasya içine girer girmez Yeşilırmak kıyısına doğru hareket ettik.Daha önce Nagivasyonumuza yüklediğimiz Milli Mücadele Müzesini elimizle koymuş gibi bulduk.Biz saat 10:00 müzeye geldik,iyi ki erken gelmişiz saat 11:00 de
100 ncü yıl nedeniyle resim sergisinin açılışı olacak, valilik ve protokol üyeleri olacakmış.Biz bunu duyar duymaz hemen hızlıca içeri girerek doya doya Saraydüzü Kışla Binası Ve Milli Mücadele Müzesini gezmeye başladık.
Ben müze gezisini yapmadan önce Valilik sayfasından aldığım tanıtım yazısını alt resimde yayınlamak istedim.
Saraydüzü Kışla Binası Ve Milli Mücadele Müzesi: Milli mücadele döneminde Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmış olan Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’ nin kuruluşunda ve milli mücadelede önemli bir yere sahiptir. Milli Mücadele döneminde Samsun’dan sonra 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelen Atatürk, Saraydüzü Kışla Binası’ nda uzun süren müzakereler sonucu 21-22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ ni bütün ulusa duyurmuştur. Kışla Binası, Cumhuriyetimizin Doğum Belgesi olan “Amasya Genelgesi’ nin” bütün Dünya’ya duyurulduğu yer olması bakımından yakın tarihimizde önemli bir mekan olma durumuna gelmiştir. . Bölgede bulunan ve yaklaşık 350 yıl boyunca Osmanlı şehzade ve sultanlarının doğup büyüdükleri, ikamet ettikleri sarayları uzun yıllar boş kalmış, 1883 yılında bakımsızlık ve depremlerden nedeniyle yıkılarak tamamen ortadan kalkmıştır. Bu sarayın kalıntılarının bulunduğu alanda, Amasya ve bölgesindeki azınlıkların taşkınlıklarını önlemek için ihtiyat askerlerinin ikamet edeceği binaya ihtiyaç duyulmuş, 3. Orduya bağlı 5. Kafkas Fıkrası ( Alay sancağı) için 1898-1900 yılında sarayın olduğu yere 5 binadan oluşan kışla binası inşa edilmiştir. 1930 yılından sonra önemini yitiren Kışla Binası, 1944 yılında tamamen yıktırılmış, yerine askeri lojman ve subay orduevi yaptırılmıştır. 1986 yılında ise heyelandan etkilenme sebebiyle bina tamamen yıkılmıştır. 1997 yılında binanın tekrar yapılması kararı alınmıştır. Fakat bulunduğu yer heyelan riski taşıması itibariyle binanın başka bir yere yapılması kararı alınmıştır. Şamlar Mahallesi girişinde 2007 yılında eski dış görünümüne sadık kalınarak, rekonstrüksiyon olarak bugünkü görünümüne kavuşmuştur. İçinde, Atatürk ve heyetteki arkadaşlarının 12 Haziran 1919 günü saat 17:00’ da Cülüstepe mevkiinde Amasyalı heyet tarafından karşılanış anları balmumu heykellerle canlandırılmıştır, binada ayrıca Amasya Genelgesi’ nin eski ve yeni nüshaları ile milli mücadele yıllarından kalan silah ve evrakların sergilendiği Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Mücadele Müzesi oluşturulmuştur.Kaynak:Amasya Valiliği.
Saraydüzü Kışla Binası Ve Milli Mücadele Müzesi gezi fotoğrafları
Saraydüzü Kışlası Ve Milli Mücadele Müzesi.
Vali ve protokol üyeleri gelinceye kadar 1 saatlik zaman diliminde müze ziyaretimizi yaptık. Çok doyurucu bilgiler ve görsellikler aldık.Buraya bir kaç fotoğraf koyabildim ama arşivim çok yüklü.Duygulandık,memnun kaldık,amacımıza ulaştık.Saraydüzü Kışlası Ve Milli Mücadele Müzesi’ ni Yeşilırmak ile fotoğraflayıp Şehzadeler şehri Amasya’da kültür gezisine başladık.
Kunç Köprüsü Ve Yeşilırmak.
Kunç Köprüsü: Yeşilırmak üzerinde, Bayezitpaşa ile Şamlar Mahallelerini birbirine bağlayan köprü Selçuklu eserlerindendir.
Yeşilırmak: Sivas’ın kuzeyinde Kösedağ eteklerinden doğan ve Çarșamba’ dan Karadeniz’e dökülen nehir 418 km uzunluktadır. Antik adı İris’tir.
Yeşilırmak: Sivas’ın kuzeyinde Kösedağ eteklerinden doğan ve Çarșamba’ dan Karadeniz’e dökülen nehir 418 km uzunluktadır. Antik adı İris’tir.
Bimarhane: İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek eserdir. İlhanlı Hükümdarı Sultan Mehmet Olcaytu ve hanımı Uduz Hatun adına Anber Bin Abdullah tarafından 1308-1309 yılında yaptırılmıştır. Yapının özellikle ön cephesi sanat bakımından çok değerlidir. Anadolu Selçuklu mimarisinin orijinal sütun başlıkları olan geometrik yaprak tezyinatlı ve mukarnaslı sütun başlıkları kullanılmıştır. Türk üçgenlerinden meydana gelen ters dönmüş sütun başlıkları, Anadolu Selçuklu mimarisinde ilk defa bu yapının cephe kenarlarında denenmiştir. Bina kesme taşlardan örülmüş ve iki köşesine silindir şeklinde dayanaklar yaptırılmıştır. Sadece Amasya Bimarhanesi’ne mahsus bir özellik olarak kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette insan kabartması mevcuttur. Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmektedir.Kaynak: Amasya Kültür Portalı.
Saat Kulesi: Amasya Saat Kulesi, Amasya’nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür.
Atatürk Anıtı: “Amasya Tamimi Anıtı” olarak da isimlendirilir. Anıt 2007 yılında geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından 1981 yılında yapılmıştır. Öktem: yaptığı birçok Atatürk anıtında, genellikle Atatürk’ ü yalnız göstermekten ziyade, yarattığı toplumla birlikte göstermeyi tercih etmiştir.
Amasya Evleri: Hatuniye Mahallesi, Hazeranlar Sokak ve Yeşilırmak kıyısı “Amasya Yalıboyu Evleri”ni görmek için ideal mekanlardır. Yalıboyu Evlerinin Genel Özellikleri: Anadoluda Neolitik dönemden günümüze kadar gelen süreç içerisinde, konut mimarisini incelediğimizde Amasya’nın kendine özgü bir mimari geleneğe sahip olduğu görülür.Türklerin Anadolu’ya geldikten sonra geliştirdikleri konut tiplerini görmekteyiz. Hımış yapı tekniği (ahşap çatkı arası kerpiç dolgu) sık kullanılmıştır.Ahşap kültürünün doğal yapısı gereği fazla uzun ömürlü olmayışı Selçuklu ve Erken Dönem Osmanlı evleri günümüze kadar ulaşamamıştır.Ancak son dönem Osmanlı konut mimari örnekleri günümüze kadar ulaşabilmiştir.Amasya evleri sokak dokusu olarak yan yana sırt sırta bitişik nizamda yapılmıştır.
Kaynak:Kültür Portalı.
Kaynak:Kültür Portalı.
Amasya’dan Ayrılış Vakti Geldi.
Sabah geldiğimiz yakın tarihimizde önemli yer tutan ve Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizin olmazsa olmazlarından biri olan Amasya Tamimi’ nin yayınladığı Milli Mücadele Müzesi ziyaret ettik.Akabinde uzun bir kültür gezisi yaptık ve artık yola çıkmaya, Amasya’ya veda zamanı, hem de bisiklet yolundan.
Ferhat İle Şirin.
Amasya çıkışında Ferhat ile Şirin müzesi ve parkını da ziyaret ettik. Burada Amasya içerisindeki önemli yapılarının minyatürleri mevcut.
Sevincer Köyü Ve Dursun Akbaş.
Sevenimiz var.. sevmeyenimiz var.
Bazen sevdiğim, muhabbetim olan,hatırım geçen arkadaşlardan yada dostlardan bizim oralardan geçersen haberim olsun mesajları alıyorum, vaktim olursa uğruyorum.Sevmeyenler, boş ver orasını!!!!!
Dursun Akbaş devrem hatırım geçen,sevenimizden biri,bende onu severim.Amasya’ya uğrarsan haberim olsun dedi. Amasya çıkışında alo Dursun ben Amasya’dayım dedim.Hemen nerede olduğunu söyledi,yolumuzun üzerinde Sevincer köyünde imiş.Uğradık yanına, yolda karşıladı bizi,kiraz deposunda çaylarımızı yudumlarken kirazların da tadına baktık.34 yıl geçmiş aradan, hiç yolumuz kesişmemiş ama dostluğumuz, arkadaşlığımız hep baki kalmış.Hasret giderdik kısa da olsa.Devrem,arkadaşım,dostum Dursun Akbaş, ayrılırken bizi eli boş göndermedi.Bahçesinden topladığı kirazı bize yolluk yaptı,hem de 9 numara kiraz.
Mola Zamanı.
Kiraz yemeğe akşam başladık,sabah devam ettik.Şimdi de Dursun bol miktarda kiraz verdi.Kirazları yedik ama yine de mide de boş yer var. Bizde onu telafi etmek için ikindi vaktine yakın hasat olmuş yonca tarlasında gölge alanı kendimize mola yeri tayin ettik.Üstüne bir de kahvelerimizi yudumladık. Şimdi keyfimiz daha da yerine geldi.
Yoldan Manzaralar.
Karnımız tok, keyifler yerinde,hafiften rüzgarda var…. eh iş böyle olunca birbirimizin fotoğrafını çekip te yol alıyoruz. Tabii biraz sonra olacakların farkında olmadan.
Yağmur Ve Fırtına.
Yeşilöz taraflarında önce fırtına ardından yağmur.
Yağmur ani başladı, fazla değil ama bayağı ıslatan şekilde. Yeşilöz’ den sonra biraz tırmanıp sonra yokuş aşağı yağmur ile beraber saldık kendimizi.
Turhal’a varırız diyorduk bu gün ama ilk müsait yerde kamp yapmaya karar verdik.10 kilometre sonra öyle bir yer çıktı karşımıza.
Albayrak Kampı.
Derbentçi-Albayrak köyleri arasında benzin istasyonu ve hemen yanında kapalı olan, artık işletilmeyen lokanta.Sundurması var,benzinliğin tuvaleti ve çeşmesi de var.Bu yağmurda yol almanın anlamı yok.İşletme sahibine söyledik tamam dedi.
Hemen çadırlar sundurma altına kuruldu,ıslak olanlar ipe gerildi.Yağmur hala devam ederken zaten ıslandık, biraz daha ıslanalım dedik ve sıra ile tuvalette lavabolar bölümünde duşlarımızı aldık.
Artık rahat rahat yemek yiyebiliriz.Yorulmadık bu gün,Amasya’ yı ziyaret etmenin zevkini yaşadık.Emin adımlarla ilerliyoruz,amacına uygun yol alıyoruz. Görülecek yerleri görüp,ziyaret ediyoruz.
Yarın yine yolumuza emin adımlarla devam edeceğiz,Ata Yolu-Kurtuluş Yolu devam ediyor.
[advanced_iframe src=”https://tr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=37632528&measures=on&title=on&near=off&images=on&maptype=H” width=”100%” height=”650″]