NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Bu tura çıkarken hedeflediklerim vardı, Hedeflediklerim neydi;
- Sandras Dağı: Şartlar zorlanacak,tırmanılacak.
- Gireniz Vadisi: Girilecek,keşfedilecek.
- Bozdağ: Aşılacak, sınırlar zorlanılacak.
- Barza Ovası: Keyfi sürülecek.
- Arapapıştı Kanyonu: Yukarıdan seyredilecek, bağrında kamp yapılacak.
Dediklerimi yaptım mı? yaptım sayılır biri hariç. O da Arapapıştı Kanyonu,şimdi sıra Arapapıştı Kanyonu’ nda…… Hedeflediklerime Ferdi Kızıl kardeşimde dahil oldu ve gücüme güç kattı, cesaretime ortak oldu, sınırları beraber zorladık.
Bu gün günlerden 23 Nisan 2019, biz Kurbağalık (Gülbağlık)’ta güzel bir uykunun ardından uyandık ve güne başlamak için hazırız.
Kurbağalık’ tan Ayrılık Zamanı.
Güzel bir uykunun ardından,uyanıp sabahın ilk görevi olan kahvaltı işine giriştik.Sonrasında hazırlanıp yola çıkmaya hazır hale geldik.Bu gün güzel şeyler olacak, eminim.Şimdi Kurbağalık nasıl Gülbağlık olmuş ondan bahsedeyim.
Kurbağalık-Gülbağlık: Kale ilçesine 22 km uzaklıkta,değirmen taşı ustalığıyla ünlü Kurbağalık Köyü 2011 yılında köy halkının yaptığı başvuru sonucu İl Genel Meclisi’ nin aldığı kararı,İçişleri Bakanlığı’ nın onayıyla 1435 kişinin yaşadığı köyün adı Gülbağlık olarak değiştirildi.” Söylentilere göre bu köyde bir zamanlar çok güzel gül bahçeleri ve bağlar varmış,her taraf yeşillik içindeymiş.Bir gün bir hastalık köydeki tüm bitkileri kurutmuş.O zamanın yönetimi bunun üzerine köyün ismini Kurbağalık olarak belirlemiş,şimdi ise burası daha güzel bir isme kavuştu Gülbağlık”.
Bu Gün 23 Nisan….
Kamp yaptığımız yerden köy içerisine geçtik.Köy büyük köylerden olunca okulu da oluyor.Bu gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulun bahçesi bayram kutlamaları için hazırlanmış.Biz biraz erken geldik daha kutlamalar başlamamıştı,çocuklar o coşkuyu yaşamak için hazırlanıyorlardı.Coşkularına ortak olamadık,yolumuz uzun ve yorucu ve kutlama saatine daha vardı,biz de bir kaç kare fotoğraf alıp yola çıktık.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
İlk Hedefimiz Doğanköy.
Gülbağlık köyünden ayrılmadan bu fotoğrafı çektim,uzakta ip gibi görünen yol bizi uzaktaki Doğanköy’ e götürecek.
Doğanköy-İnceğiz Yolu.
Güzel bir o kadar da zevkli bir yolda yol alıyoruz.
Kah yeşillikler, kah kıraç alanlardan geçiyoruz ama keyfimiz yerinde.
Sandras Dağı.
Turumuzun üçüncü günü tırmandığımız Sandras Dağı, İnceğiz yolunda yol alırken uzaktan bize bakıyor.Ferdi bu bakışı kaçırmamış ve albüme koymuş,ne de olsa hatırası var.
İnceğiz Yolundan.
Karınca Dağlarında yolculuğumuz devam ediyor.
Camızlar mevkinde çok taşlık bir arazi görüntüsünde ama yolun dümdüz olduğu bir yerde yol alırken birden bire İnceğiz köyüne doğru inişe geçtik.Bu İniş anında hemen altımızda İnceğiz köyü belirdi, devamında ise Karıncalı Dağları ile Madran Dağları arasında kendine geçit bulan Akçay’ ın açmış olduğu Arapapıştı Kanyonu’ nun yüksek yerleri gözümüzün önünde belirdi.Oraya ulaştığımızda bizi güzellikler karşılayacak buna eminim.
Arapapıştı Kanyonu.
İnceğiz Köyünden 4 kilometrelik toprak- taş karışımı bir yolda ilerledikten sonra Arapapıştı Kanyonu seyir terasına ulaştık.Burası muhteşem bir yer,Arapapıştı Kanyonu’ nun tüm güzelliklerini tepeden seyredebilirsiniz.Bu gün tatil,biz biraz erken ulaştık,o yüzden fazla kalabalık değil ama birazdan buraları kalabalıklaşır.O yüzden kalabalık değilken tadını çıkartmalı.
Arapapıştı Kanyonu.
Aslında sözün bittiği yerdeyiz,o yüzden fazla söze gerek kalmadan biraz
Arapapıştı Kanyonu’ ndan bahsedeyim.
Arapapıştı Kanyonu: Kemer Barajını besleyen Akçay’ ın yıllar içerisinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliği,6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğayı bize sunmaktadır.Aydın,Deniz,Muğla il sınırlarının kesişim noktasından başlayan Arapapıştı Kanyonu kimi yerde 12 metreye düşen kanallar şeklinde kıvrılarak devam etmektedir.Doğal oluşumları bünyesinde barındırmakla beraber antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de doğa ve tarihin birleştiği nadir alanlardır.Gizli Manastır,mağaralar,doğal kemer,kaya mezarları,doğal merdiven,Gavur Evi kanyon içerisinde bulunmaktadır.
Ferdi Kızıl.
Fotoğraflar kolay oluşmuyor,yazılarda bir kaç fotoğraf kullanıyoruz ama arşiv güzel ve çok fotoğraflarla dolu.Bu muhteşem fotoğraflar için Ferdi kardeşim büyük emekler verdi.380 metre yukarıdan Arapapıştı Kanyonu’ nu bol bol fotoğrafladı.Ben de o arada kendisini fotoğraflayarak bu emeğini ortaya koyarken gösterdiği çabayı bu kare ile ödüllendirdim.
Kahve Zamanı.
Arapapıştı Kanyonu’ nu yukarıdan bol bol fotoğrafladık,seyrettik,şimdi bunu bir kahve ile ödüllendirmeli ve biraz dinlenmeliyiz.
Kahvemizi içerken Ferdi’ye de akşama nerede kalacağımızı gösterdim.Akşama kalacağımız,kamp yapacağımız yer tam karşımızda,Kemer köyü.
Yolculuk Vakti.
Kahvemizi içtik şimdi yola çıkma zamanı.
Bu iki güzel fotoğraf nerelerde yol aldığımızın,hangi güzelliklere şahitlik ettiğimizin göstergesi.
Kemer Barajı.
Seyir yerinden bir süre taşlık yoldan, sonra da asfalt yoldan yol alarak Kemer Barajına kadar yol aldık.Kemer barajının hemen üstüne gelmiş iken biraz bahsetmek isterim.
Kemer Barajı: Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırları içinde, Akçay üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. 25 Eylül 1958’de hizmete girmiştir. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 740.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 108,50 m’dir.
Nereden Geldik,Nereye Gidiyoruz.
Arapapıştı Kanyonu’ nu yukarıdan seyrettik şimdi bağrında kamp yapmaya gidiyoruz.Öğleden sonra Sırma’ya ulaştık,karnımız çok aç olduğundan hemen tek pidecisine gidip karnımızı doyurduk. Burada bu kadar ucuza,lezzetli ve kocaman bir pide yiyebileceğimi rüyamda görsem inanmazdım.Yemek işinden sonra alışverişimizi de tamamlayıp 14 kilometre ileride, kamp yapacağımız muhteşem yere doğru hareket ettik.
Kemer Baraj Gölü Kampı.
Bu günkü hedefimiz, Arapapıştı Kanyonu’ nu yukarıdan seyredip,bağrında kamp yapmak idi.Hedefimiz gerçekleştirdik,seyrettik ve şu anda bağrında kamp yapıyoruz.
Bu gün 54 kilometrelik bir yolculuktan sonra Kemer köyüne geldik,burada belediyenin tesisleri var,önce şahsi temizliğimizi yaptık,serinledik,tozdan topraktan kurtulduk.Sonra köylü pazarını gezdik,tekne gezintisinden dönenlere baktık.
Vakit 18:00 gibi ise kamp yapmayı planladığımız alana geçtik.Ve bu doğal güzellik karşısında kampımızı kurduk.Tam karşımızda Karıncalı Dağı ile Madran Dağı arasında kendine yer açmış bulunan Arapapıştı Kanyonu bulunmakta.
Bu güzellik içinde akşam yemeğimizi yapıp,bol muhabbet eşliğinde afiyet ile yedik.Biraz da kutlama yaptık,kolay değil,biz ne zorlu yolları aşarak geldik buralara…..
Kutlamak elbetteki hakkımız.
Bu güzel görsellikler bir yere kadar,ister istemez belli bir saatten sonra insanın uykusu geliyor ve haliyle herkes çadırının yolunu tutuyor.
Yarın yolculuk var.
[advanced_iframe src=”https://tr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=35602970&measures=on&title=on&near=off&images=on&maptype=H” width=”100%” height=”650″]