Dünden Bugüne GGYISS (Yol ve Ötesi)

GGYISS 20.03.2012 tarihinde kurulmuş olsa da bunun bir de evveli var.

Hikayemiz 2011 yılının bahar aylarında Ferdimen‘in bir arkadaşı ile İzmir‘e gitmek için bisiklet almasıyla başlıyor. önceleri tek başına çorlu-çerkezköy-muratlı-marmara ereğlisi civarında küçük turlar yapıyor.
daha sonra facebook’ta Ç.B.T. (Çorlu Bisiklet topluluğu) ile tanışıyor. Ferdimen‘in bu fiyakalı bisiklet topluluğı ile bir yere ulaşamayacağını anlaması fazla zaman almıyor ve farklı arayışlara yöneliyor.
2011 yazında Ferdimen‘i Ferdimen, GGYİSS’yi GGYİSS yapan Pirimiz Aytaç Ergül‘ün kurmuş olduğu Çorlu Pedal Bisiklet Grubu‘la tanışıyor ve ufku genişliyor.
Ferdimen bu mesele için daha sonraları şunları diyor;

“Evet Ç.B.T. Çorlu‘nun ilk bisiklet grubudur ama vizyonu olmayan misyonunu tamamlış atıl bir gruptur. Yazdan yaza, Bahardan bahar’a yerel turlar yapmak istiyorsanız bire birdir. ama bizim gibi gidilmemiş yere gidip, görülmemiş yerleri görmek isteyenler için hiç iyi bir seçenek değildi. Şayet Ç.B.T. ile devam etseydim şu anda Çorlu-Seymen arasında dolap beygiri gibi ring servisi yapar, bahardan bahara da ”Hodri Meydan Sarılar!“ der. UFAK dünyamda UFKU DAR bir yavşak gibi gezerdim. Çorlu Pedal benim hayatımda çok önemli bir kırılma noktasıdır. Beni ve pek çok kişiyi vizyon sahibi etmiştir.”

bu tarihten itibaren Çorlu Pedal bünyesinde Çorlu‘daki pek çok bisikletçinin (yazlıkçının) bırakın gitmeyi, hayal dahi edemeyecekleri pek çok başarılı tur organizasyonlarının içinde yer alıyor.

bunların başlıcaları Sofular-Ahmetbey turu.

bir hafta sonra Ferdimen için bir dönüm noktası olan Uçmakdere turu.

Çerkezköy Bisiklet Grubu ile bir günde 150 km üstüne çıkarak sınırların zorlandığı Cehennem Şelaleri turu.

Çatalca İnceğiz Mağaraları turu.

Bayram tatilini fırsat bilen Çorlu Pedal‘ın lokomotif elemanları Aytaç Ergül, Tuncer Ülfer, Özcan Şişman ve Ferdimen Trakyayı boydan boya pedallayarak Enez turu‘nu unutulmazlar arasına ekliyor. aynı tarihlerde bir başka lokomotif eleman olan İsmail Kayıkçı Çorlu Pedal adına Akçay’a doğru pedal basmaktaydı.
tur organizasyonları çoğaldıkça en olmadık şeyler gerçekleşmeye başlıyor. bunlara bir gece ansızın Tekirdağ gece turu bir örnektir.

Bu sayılan turlara Ferdimen resimde görünen Çift amortisörlü Bianchi Hard Clash ile yaptıyor ve ekliyor

Ne XT’si Ne Deore’si Önemli olan Üstündeki Kişisi

2012 yılının başında Ferdimen o yıl efsaneleşecek olan Sedona Borla’yi (Uçan Borla) alıyor.
Kış mevsiminin gelmesi ile haliyle turlarda bariz bir şekilde azalma olsa da güneşin gördüldüğü ilk fırsatta civar köylere-kasabalara, kırlara-bayırlara turlar yapılmaya devam ediliyor.

3-4 ay kadar bir duraklama döneminden sonra Mart ayının sonunda düzenlenecek olan “Çanakkale Şehitlere Saygı turuna” katılmadan önce 20-21 Mart tarihlerinde Demirköy‘e 2 günlük bir ısınma turu düzenleniyor. ayrıca bu tur GGYİSS’nin miladıdır. zaten bir süredir Aytaç Ergül’ün Sağlık sorunları sebebiyle Çorlu Pedal‘dan uzak kalması sebebiyle gruptan ayrı şahsi turlar yapılmaktaydı.

hemen ardından 24 Mart 2012 – 28 Mart 2012 tarihlerini kapsayan Çanakkale Şehitlere Saygı turununa katılınıyor. ve ani bir kararla buralara kadar gelmişken Gökçeada turunuda bu tura dahil ediliyor.
Yeri gelmişken söylemekte fayda var, pek çok bisiklet grubunun aksine bu tura Çorlu, Çerkezköy ve Tekirdağ‘dan Çanakkale‘ye bisiklet ile gelinmiştir.

1-2 hafta sonra havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı Nisan ayında yazlıkçılardan birileri “Hodri Meydan Sarılar” derken GGYİSS 18-20 Nisan tarihleri arasında Çorlu-Edirne Turunu yapıyordu. bu da GGYİSS’yi diğerlerinin ne kadar ilerisinde olduğunun en belirgin göstergesiydi.

hemen akabinde Çilingoz-Kastro turunu gerçekleşiyor.
bir süre sonra GGYİSS’ye trakya dar gelmeye başlıyor. Ferdimen bu durumla ilgili şu sözleri sarf ediyor;

“Trakya’nın bize dar gelmesi gayet normaldi çünkü bizi Seymen, Marmara Ereğlisi gibi klasikleşmiş rotalar kesmiyordu. biz kendimizi tekrar etmeyi değil, her zaman bir adım öne gitmeyi kendimize prensip edinmiştik. bu doğrultuda da her zaman ileri gittik. bu prensipleri Aytaç Ergül sayesinde edindiğimizi söylemekte fayda var.”

…ve tarihler 12 Mayıs 2012 tarihini gösteriken GGYİSS bir ilk’i daha gerçekleştirmek için 19 Mayıs tarihinde Ankara‘da olacak şekilde Çorlu‘dan ilk pedalları basıyor.

3 gün sonra Eskişehir‘e varılıyor ve tüm takipçilere bisikletle her yere gidilebileceğini gösteriliyor.
Ferdimen Diyor ki;
“Bu turu yaparak herkesin yüreklenip yollara düşmelerine kendimizce vesile olduk. bugün bu kadar bisikletli varsa bunda bizimde ufakta olsa bir katkımız olduğu kanaatindeyiz.”

Tabi Ankara bir başlangıçtır. daha sonra Konya ve Antalya‘da boydan boya pedallanır bu turda. her ne kadar bu tura 2 kişi başlanmış olsa da Ferdimen Finike‘den sonra yoluna tek başına devam etmek zorunda kalır ve turu başarılı bir şekilde tamamlar.
Bu durum için Ferdimen diyor ki;

Evet Tek başıma kalmak o zaman için bana oldukça kötü gelmişti.
Sonradan düşündüğümde, baktığınız zaman Erezyonda kötü bir şey. ama bu kötü olduğunu düşündüğünüz şey, Kapadokya’da dünya harikası bir cofrafya yaratmamış mıdır?
aynı şekilde bu kötü ve zor durum benim tek başıma 2013 yılında Türkiye Turu’na çıkma cesaretine sahip olmama ve daha güçlü olmama vesile olmuştur.

Bu tura ait fotoğraf albumleri:
Çorlu – İstanbul – Eskişehir – Ankara
Ankara – Konya – Antalya
Antalya – Termessos – Perge – Aspendos – Antalya Müzesi
Antalya – Muğla – İzmir
İzmir
İzmir – Çanakkale – Çorlu

Her ne kadar “Aşk” bizim bisiklet sevdamız yanında yavan kalıyor olsada, mesele Aşk ise “Aşkın En zor en deli halini seçmişiz biz”. Düz ovada atıp tutması kolay.

Ferdimen Antalya‘dan döndükten sonra boş durmuyor. Çorlu Öğretmen Pedal‘ın Kızılpınar turuna katılıyor ve tura Çerkezköy – Safaalan – Binkılıç – Gümüşpınar – Kabakça – Silivri‘yi dahil ederek ufak çapta bir trakya turu yapıyor.

25-26-27 Ağustus 2012 tarihlerinde Can Kurtuluş ile İğneada turu yapılıyor.

10 Ekim 2012 – 22 Ekim 2012 tarihleri arasında İslam Gölge ile Dupnisa Mağarası Kırklareli, köyleri ve Edirne‘yi kapsayan Trakya turu‘nu yapılıyor.

havaların iyice soğumuş olmasına rağmen 17 Kasım 2012 – 18 Kasım 2012 arasında İslam Gölge ve Ferdimen‘den başka kimsenin bisikletle gelmediği (gelemediği) İğneada/Beğendik‘te düzenlenen Nükleer ve Termik santrale karşı organizasyon‘a gidiliyor ve 2012 yılı sonlandırılıyor.

6-7 Nisan 2013 Karamandere-Karacaköy-Yalıköy

12-13 Mayıs 2013 Karamandere
Ferdimen 2013 yazında yapacağı Türkiye Turu için bir yandan çalışıyor para biriktiriyor, bir yandan da bulduğu her fırsatta küçük kamplı turlar düzenliyordu.

Çorlu‘da bunlar olurken GGYISS İzmir Şubesi’de boş durmuyordu. 2012 yazından itibaren izmirde de turlarımız gözle görülür bir şekilde artıyordu.

GGYİSS İZMİR / 13. Seferihisar Mandalina Şenliği turu 18 Kasım 2012

GGYİSS İZMİR / İzmir Kuş cenneti turu 21 Ekim 2012

GGYİSS İZMİR / Alsancak İskele- Kaynaklar- Gökdere 06 ocak 2013

GGYİSS İZMİR / İzmir – Çeşmealtı turu 03 şubat 2013

GGYİSS İZMİR / Menderes – Orhanlı köyü – Gümüldür – Özdere – İzmir 17 Şubat 2013

GGYİSS İZMİR / Cuma Akşamı Bisikletçileri (CAT) TRT çekimi 26 Şubat 2013

GGYİSS İZMİR / Metropolis Turu 11 Mart 2013

GGYİSS İZMİR / II. Çanakkale Şehitlere Saygı Bisiklet Turu 24 Mart 2013

GGYİSS İZMİR / Aliağa- Yenifoça- Eskifoça-İzmir turu 12 Nisan 2013

GGYİSS İZMİR / Kuşadası Turu 26 Nisan 2013

GGYİSS İZMİR / Karbis Test Sürüşü Turu 16 mayıs 2013

GGYİSS İZMİR / 19 Mayıs Tansaş Sponsorlu Sasalı piknik turu 19 Mayıs 2013

24 Haziran 2013 – 14 Eylül 2013 tarihleri arasında Pamukkale,Kapadokya ve Nemrut dağı‘nın temel hedefler olarak belirlendiği ve Türkiye’nin görülmeye değer belli başlı tarihi ve turistik değerlerinin ziyaret edildiği 80 günlük Türkiye Turu başarlılı bir şekilde yapıldı. Ferdimen‘in bu turu tek başına yaptığınıda dipnot olarak söylemek gerek.

Türkiye turu sonrası 10 gün kadar Çorlu‘da kaldıktan sonra otobüsle İzmir‘e gidip oradanda bisikletle Güzelçamlı’ya gidip Güzelçamlı Bisiklet Festivali‘ne katılınıyor.

Güzelçamlı Bisiklet Festivali‘nden sonra dönüşü bisikletle yaparak 2013 yılının kayda değer son bisiklet gezisinide yaparak yıl başarılı bir şekilde kapatıldı.

29 Temmuz 2014 tarihinde Ramazan bayramında Ferdimen, İslam Gölge, Murat Saka ve İsmail Demir ile birlikte bildiğimiz kadarıyla daha önce hiç bir Çorlu‘lu bisikletlinin çıkmadığı Kartalkaya‘ya başarılı bir tur yapıldı.

İş güç sebebiyle altı ay kadar ertelemek zorunda kaldığımız “Frig Vadileri Gezisine” yine İslam Gölge ile birlikte 5 Ekim – 11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdik.

2015 yılının Mart ayında Çanakkale Zaferinin 100. yılı münasebetiyle Çanakkaledeki tamamen milli duyguları ticarete alet edildiği bisiklet turuna katılmak yerine Gelibolu‘lu Hüseyin Şahin’in öncülüğünde düzenlenen alternatif 100. Yıl Çanakkale Zaferi bisiklet turuna katıldık.

Nisan ayında Orhan Kılıç’ın düzenlediği Bahara Merhaba Turuna katılım sağladık.

Mayıs ve Haziran ayında bizim için klasikleşmiş olan İzmir yolculuğuna çıktık. İzmirden sonra Urimbaba ile Denizli Bisiklet Festivali ve Salda Gölü Bisiklet şenliğine katıldık. Oradan Antalya, Manavgat, Alanya Toros dağlarını aşarak Ermenek üstünden Silifke ve son olarak Mersin‘e ulaştığımız Buralarda Geziyorum 1 ismini verdiğimiz bisiklet turunu yaptık.

2015 yaz aylarında Çorlu civarında  Tur geçmişi sayfasında görebileceğiniz küçük turlar yapıldı.

 

Havaların kısmen serinlediği Eylül ayında ana hedeflerim arasında Çanakkale Ayazma ve Çavdarhisar Aizanoi Antik Kentinin olduğu Kendime Yolculuk adını verdiğim bisiklet turu yapıldı. Hikayesini şimdilik kendimize sakladığımız bisiklet turunun rotası kabaca ÇorluKeşan Çanakkale – Kazdağları – BalıkesirKütahyaBursaErdek şeklindeydi.

Çorlu civarında yapılan günlük turları saymazsak 2015 yılı bu şekildeydi.

Ayrıca; bu yıl 2012 yılının başından beri yaptığımız gezi yayınlarını kısa adı GGYİSS olan “Gör götüm yolları iç soğuk suları” sayfamızın internet adresi olan ggyiss.com adresinin hem akılda kalıcılığı ve telaffuzu zor olması hem de kibar çevrelerde yetişmiş kişiler tarafından argo ve kaba bulunması sebebiyle yeni bir domain alma ihtiyacı duyarak. yazılarımızı yolveotesi.com adresinde yayınlamaya başladık.

2016 yılının Nisan ayında her zamanın aksine otobüsle İzmire giderek Çeşmeden Selçuk‘a kadar İzmir yarım adasını pedalladığımz Az bilinen antik kentler turuna katılım sağladık.

Az bilinen antik kentler turunun ardından İzmir‘den Şafak Omaç ve Urim Babacan’ın öncülüğünde Çevre kirliğiğine dikkati çekmek amacı ile Küçük menderes nehrinin deniz ile buluştuğu noktadan nehrin kaynağına kadar Suyun kaynağına yolculuk adını verdiğimiz bisiklet turuna katıldık.

Otobüsle geldiğim İzmir‘den Çorlu‘ya dönüşü kımmen bisiklet ile yaptığımız İzmirÇorlu Bisiklet turu yapıldı.

2016 yılında Çorlu ve civarında günübirlik turlar ve birkaç etkinlik haricinde kayda değer bir hareket olmadığını söylemek mümkün.

2017 yılı için planladığımız bisiklet turlarını Tur geçmişi sayfasında görebilirsiniz.

2016 yılı biterken koca cihanda ancak bu kadar yol görebildik.

bu da demek oluyor ki GGYISS için daha görülecek çok yol, içilecek çok su var.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.