Zafere giden yol Ankara’dan başlayarak 1500 KM sonunda İzmir’de son buluyor.
Yakın tarihimize ışık tutan ve bu günleri görmemizi sağlayan çok önemli dört savaş, projenin temelini oluşturmakta. Sakarya Meydan Muharebe alanları,1. ve 2. İnönü Zaferi Savaş alanları,Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebe alanlarını ziyaret edip, İzmir’e kadar yol alacağız. Tüm bu alanlarda ve İzmir’e kadar ki rotada tüm Şehitlikleri, Anıtları, Müzeleri, görülmesi gereken yerleri, ülkemizin güzelliklerini ziyaret etmek ve manevi duygularımı tazelemek başlıca amacımız. Ayrıca bizlerden sonra gelenlerin yolunu açmak.
NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Zafere Giden Yol’da bugün 14 ncü gündeyiz, Sakarya Meydan Muharebe alanları,Birinci ve İkinci Muharebe alanlarını dolaştık. Şimdi Büyük Taarruz için Şuhut’tayız.
Şuhut’a dün vardık,hemen Büyük Taarruz Karargahı (Atatürk Evi)’nı ziyaret ettik ve geceyi Şuhut’ta geçirdik. Gece lisenin bahçesinde çamların altında kamp yaptık.Huzurlu bir uyku uyuyarak, gün doğarken uyandık.Yapılacak çok işimiz var,onun bilicindeyiz ve ona göre hareket ediyoruz.
Bugün kü planlamamızda Zafer Yolu,Kocatepe,Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği,Büyük Taarruz Şehitliği var,kısmetse hepsini ziyaret edeceğiz.
Bugün özel günlerden bir tanesi ve biz bu özel güne başlıyoruz.
Not:Fotoğraflarda Ferdi Kızıl kardeşimin büyük desteği olmuştur.
Şuhut Kamp Yerimiz.
İlçe merkezinde ve lise bahçesinde olduğumuzdan erkenden uyandık.Kahvaltımızı akşamki yerimizde yapmayı planladığımızdan hemen toparlandık ve kamp yerinden ayrılmak için hazırız.
Kamp Yeri Ayrılışı.
Kamp yerinden ayrılmadan önce ayrılık pozu verip kahvaltı için Cumhuriyet Parkına hareket ediyoruz.
Cumhuriyet Parkı.
Cumhuriyet parkına varınca burada kamp yapmamakla isabetli karar aldığımızı anladık.Su fıskiyeleri her tarafa yetişmiş,her yer sırılsıklamdı.Biz vardığımızda hala sulama devam ediyordu.Kuru bir alan bulup kahvaltımızı hazırladık ve yaptık.Şimdi yola çıkma ve Şuhut’tan ayrılma zamanı.
Zafer Yolu.
Şuhut’tan Kocatepe’ye çıkma zamanı.25 Ağustos 1922 gecesi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bağımsızlığa Yürüdüğü,ordularımızın geçtiği Zafer Yolu’ndayız.
Zafer Yolu:Atatürk’ün 26 Ağustos 1922 de başlayan Büyük Taarruzu sevk ve idare ettiği Kocatepe, Afyonkarahisar ile Şuhut İlçesi arasında bulunan, Afyon’un güneyinde, 1874 rakımlı Afyon ovasının tamamına hakim bir tepedir.
Şuhut ilçesinin içerisinde derenin hemen yanından ayrılan ve Kocatepe’ ye ulaşan yol “Zafer Yolu” olarak adlandırılmaktadır. Ulu Önder Atatürk’ ün 25 Ağustos gecesi Kurtuluş Savaşının planlarının son şeklini verdiği Atatürk Evinden (Büyük Taarruz Karargahı) gece yarısı Çakırözü Köyünden geçen Zafer Yolu’ ndan ordularımızı naklettiği bu yoldan Kocatepe’ ye ulaşılmaktadır.
Şuhut Merkezinden 11 km, Çakırözü köyünden 6.Km de bulunan Gazi Paşa Çeşmesi bulunmaktadır.Kaynak: Şuhut Kaymakamlığı.
Zafer Yolu’nun Çeşmeleri.
Zafer Yolu’nda yol alırken ilk çeşmede durduk,soluklandık,elimizi yüzümüzü yıkadık.Çeşme yakınlarda bahçesi olan bir köylümüz bize kiraz ikram etti,daha doğrusu ağacı gösterip kiraz yemeden geçmeyin dedi.Ne büyük tesadüf 2 yıl önce yine Zafer Yolu’ndan Kocatepe’ye çıkarken aynı köylümüz bize yine kiraz ikram etmişti.
Gazi Paşa Çeşmesi.
Şuhut’tan ayrılışımızın 11 nci Kilometresinde Gazi Paşa Çeşmesi’ne vardık.Gazi Paşa Çeşmesi ismi nereden geliyor bahsetmek isterim.
Gazi Paşa Çeşmesi:Şuhut Merkezinden 11 km, Çakırözü köyünden 6ncı Km de Gazi Paşa çeşmesi bulunmaktadır.25 Ağustos gecesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taarruz’ u sevk ve idare etmek için Şuhut’tan Kocatepe’ ye giderken saat 02.30 sularında Gazi Çeşmesinin bulunduğu bu bölgede bir müddet dinlenmiş ve su içmiştir.
Gazi Paşa Çeşmesi Molası.
Kahvemi özel yerlerde,keyfime uygun yerlerde içmeyi severim.Bu sefer çok özel yerde kahvemizi yudumlayıp,kısa bir mola verdik.
Zafer Yolu İlerleyişi.
Şuhut’tan itibaren sürekli tırmanış yaparak Zafer Yolu’nda yol alarak Kocatepe’ye gidiyoruz.Günümüz şartlarında bir çok dinlenme yerleri ve çeşmeler yol boyu var.Sıcağın ve tırmanışın verdiği etkiden dolayı her gördüğümüz serin yerde durup mola verdik ve yavaş yavaş Kocatepe’ye yol aldık.
Kocatepe’ye Varış.
Bir kaç saat içinde 1874 rakımdaki Kocatepe’ye vardık.Kocatepe’ye ulaşmanın manevi huzurunu içimizde hissettik.Kocatepe’ye biz vardığımızda kimse yoktu,ziyaretçileri daha gelmemişti,o anları değerlendirip ilk fotoğrafları alıp sonra Kocatepe’yi gezmeye başladık.
Kocatepe Atatürk Anıtı ve Anıtı ve Kitabesi :Afyonkarahisar’ın 20 km. güneyinde Kocatepe (Büyükkalecik) kasabasından 8 km daha yukarıda, 1874 rakımlı Kocatepe üzerinde bulunmaktadır.
Anadolu’nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yerdir. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe’ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’u burada başlatmışlardır. Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargâhından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etmiştir. Başkomutan, 27 Ağustos 1922 günü öğle üzeri Kocatepe’den ayrılmışlardır. Milli Mücadele’nin temel taşlarından biri olan Kocatepe’ye, 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur. 1993 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır. 4 ton ağırlığındaki Kocatepe Anıtı bronzdan yapılmış olup kaidesi ile beraber 7.5 metre yüksekliğindedir.Kaynak:Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Kocatepe ziyaretini bitirdik,şimdi ayrılış vakti. Kocatepe’den Afyonkarahisar yönüne devam edeceğiz.
Büyükkalecik.
Kocatepe ziyaretimizden sonra Afyonkarahisar yönüne iniş yaparken 5 km sonra Büyükkalecik’teyiz. Burada da önemli bir yeri ziyaret edeceğiz,Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği.Kısa sürede Şehitlik girişine vardık.
Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği:Afyonkarahisar ili merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik Kasabası içerisindedir. Afyonkarahisar şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktadır. Büyük Taarruz’un 2’nci günü, 27 Ağustos 1922’de kendilerinden çok güçlü olan 2 bin 500 kişilik düşman tümeni ile Başkomutanlık karargâhının bulunduğu Kocatepe’ye tek geçit yeri olan Kalecik ve Kurtkaya bölgesini almakla görevlendirilen 24 yaşındaki 12’nci Tümen 36’ncı Piyade Alayı 6’ncı Bölük Komutanı Bayburtlu Ziver Bey oğlu Yüzbaşı Agâh Efendi, komutasındaki 150 Mehmetçik ve Sinoplu Üsteğmen Feyzullah ile birlikte düşman kuvvetlerinin içerisine kadar dalmış ve düşmana ağır kayıplar verdirdikten sonra, Feyzullah Efendi ve 101 Mehmetçik ile birlikte kendisi de şehit düşmüştür.Bu kahramanlar adına yapılan şehitlik, ilk olarak 26 Ağustos 1972 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra, 1993 yılında Kültür Bakanlığı tarafından şehit kabirleri, bir anıt, tören alanı, geçiş yolları yapılmış, Ağâh ve Feyzullah Efendilerin mezarlarının üzeri Selçuklu Mimarisi tarzında kemerli bir kubbe ile kapatılarak, şehitliğe sahip olduğu manevi değere yaraşır bir görünüm kazandırılmıştır. Ayrıca yola bakan duvarının önüne çeşme yapılarak yoldan geçenlerin istifadelerine sunulmuştur.Kaynak Türkiye Kültür Portalı.
Günün ilk yarısında Zafer Yolu’ndan Kocatepe’ye tırmanmanın, Kocatepe’yi gezmenin,Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği’ni ziyaret etmenin huzurunu ve onurunu yaşıyoruz.
Şimdi Afyonkarahisar’a kadar iniş yapacağız,il civarında da ziyaret edeceğimiz yerler var.
Afyonkarahisar.
Afyonkarahisar’a öğle vakti vardık,ilk işimiz rahat ve temiz bir yer bulup öğle yemeğimizi yemek oldu.Sonra günlük ihtiyaçlarımızı aldık.Ayonkarahisar merkeze dün giriş yaptığımızda Zafer Müzesi ve Utku (Zafer) Anıtı gezisi yaptığımzdan buralara tekrar gitmeden yönümüzü İzmir tarafına çevirip yol almaya başladık.
Cumhuriyet Şehitliği.
İzmir istikametine giderken Afyonkarahisar çıkışında bulunan Cumhuriyet Şehitliği’ne uğradık,burada da Şehitlerimizi minnet ile andık.
Cumhuriyet Şehitliği: Afyonkarahisar’a 9 km uzaklıkta, İzmir-Antalya karayolu üzerinde Özdilek Tesisleri bitişiğindedir. Cumhuriyet döneminde ve çoklukla terör örgütü (PKK) ile yapılan mücadelede şehit düşen Mehmetçik ve polisler anısına Cumhuriyetimizin 75.yılında Afyonkarahisar Valiliğince yapılmıştır.Kaynak:Afyonkarahisar İl Kültürve Turizm Müdürlüğü.
Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı.
Saat 16:00 sıraları Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Anıtı’na vardık.Ziyaret planımızda var ve gezmeyi çok istiyorduk ama maalesef anıtın yenileme çalışmaları nedeni ile geçici süre kapalı imiş.Yapacak bir şey yok,bazı yerlerde korona virüs nedeni ile bazı yerde ise tadilat nedeni ile göremediğimiz yerler oldu,BüyükTaarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Anıtı’ da onlardan biri,ben 5 yıl önce ziyaret etmiştim ama Ferdi hiç görmemiş.
Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı: Afyonkarahisar’a 16 km. mesafede bulunan Antalya-İzmir yol kavşağında Işık(Sarıkız) Tepe üzerinde bulunmaktadır. İç Anadolu ve Marmara’dan Ege ve Akdeniz’e gidip gelen araçların görebileceği şekilde inşa edilen Şehitlik ve Anıt yılın her günü ziyarete açıktır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa`nın 26 Ağustos 1922’de Kocatepe`de Büyük Taarruz emrini vermesiyle birlikte, 26-27-28 ve 29 Ağustos 1922 tarihlerinde 275 subay ve 2150 Mehmetçik olmak üzere toplam 2425 kahramanımız şehit düşmüştür.Büyük Taarruz Şehitliği bu şehitler anısına yapılan, sembolik bir şehitliktir. 500 adet şehidin mezar taşları vardır. Şehitliğin ön kısımda şadırvan ve namazgâh vardır. Şehitlik duvarları beyaz Ayazini taşından yapılmıştır ve girişte 8 metre yükseklikte geleneksel mimari tarzda inşa edilmiş kemerli kapı bulunmaktadır. Buradan şehit mezarlarının bulunduğu bölüme geçilmekte ve arka kısmında kaidesi ile beraber 18 metre yükseklikteki Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı yer almaktadır. Anıtın kaidesinde mermer bloklar üzerinde Büyük Taarruz’a katılan bütün komutanların ve birliklerin adları bulunmaktadır. Kaidenin diğer yüzlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa`nın emir ve direktifleri yazılıdır. Anıt’ın iki yanında 45’er metrekarelik iki rölyef bulunmaktadır.Kaynak:Afyonkarahisar İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü.
26 Ağustos Tabiat Parkı.
Büyük Taarruz Şehitliği ziyaretini gerçekleştiremeyince günümüz de erken bitmiş oldu.Bu gün için kamp yapmayı planladığımız 26 Ağustos Tabiat Parkının yolunu tuttuk.Zaten Büyük Taarruz Şehitliği’nin karşısı olduğundan hemen vardık.Çok cuzi bir kamp konaklama ücreti ödeyerek içeri girdik. Bu gece bu güzel yerdeyiz,önce bir keşif yaptık,içeriyi gezdik ve sonra en uygun yere kamp yapmaya karar verdik.
26 Ağustos Tabiat Parkı:Afyonkarahisar’a 17 km. uzaklıkta olan olan tabiat parkı 65 ha alana sahiptir. Zengin bitki örtüsü (yaklaşık 90 adet bitki türü ) yanında, içerisinde bulunan göl nedeniyle yılın farklı zamanlarında çok sayıda kuş ve hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Ova kurbağası, skarmeke, serçe, angıt, yeşilbaş ördek ve kırlangıç bu hayvanlardan bazıları. Tabiat Parkı, içerisinde bulunan mesire alanı ile halkın dinlenmesi ve piknik yapmasına imkan sağlamaktadır.
Tabiat parkın sadece bir piknik alanı değil içerisindeki oyun parkı, tenis kortu, basketbol ve halı sahası ile bir yaşam alanı olarak oluşturulmuştur. Ayrıca saha içerisinde yer alan gözetleme kulesinden Başkomutan Meydan ve Büyük Taarruz Harekatının cereyan ettiği tepeler görülmektedir. Sahanın hemen doğusunda Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı yer almaktadır.Büyük Taarruz’un ve Kurtuluş Savaşının anlatılacağı İstiklal Tanıtım Merkezi parkın sınırları içerisindedir.
26 Ağustos Tabiat Parkı Kampı.
Bugün gün erken bitti sayılır,26 Ağustos Tabiat Parkı içinde kamp yapma işi de kolayca çözüldü.Saat 18.00 civarı kamp yeri ayarlaması, çadırları kurma, yerleşme her şey hazır oldu.Yani güneşin batmasına daha çok var.
Böyle erken kamp kurma olaylarında yanında bir de çeşme varsa işte o zaman tadından yenilmez.
26 Ağustos Tabiat Parkı kampı bizim dinlenme ve temizlik alanımız oldu.İyice temizlik yapıp,çamaşır yıkadık,yıkandık.Kolay değil 14 gündür yollardayız,arada böyle şeyler yapmalı.Yemeğimizi de aheste aheste yapıp keyifle yedik.
Bugün,çok anlamlı bir yolda yol almanın onurunu yaşadık.Zafer Yolu’nda yol aldık,Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’u sevk ettiği Kocatepe’ye çıktık,Yzb.Agah Efendi Şehitliği’ni ziyaret ettik,Büyük Taarruz Şehitliği’ni tadilat nedeni ile ziyaret edemedik.Şimdi 26 Ağustos Tabiat Parkında kamp halindeyiz.
Yarın Çiğiltepe Şehitliği ziyaretimiz var,Yıldırım Kemal Şehitliği’nde kamp yapmayı planlıyoruz.Yarın Zafere Giden Yol’da 15 nci günümüzde devam edeceğiz.