NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Nene Hatun Tarihi Milli Parkında geceledik.
Amacımız tabyalarda kamp yapmaktı ama olmadı,hemen milli parkın girişinde kamp yaptık,yani milli parkın sınırları içinde. Gece geç vakit çadırları kurup günün yorgunluğu içinde uyuduk.Sabah gün ağarırken de uyandık. Dün önemli bir görev yapmanın mutluluğunu yaşadık.Bu gün Erzurum’da bir Şehitlik ziyareti ve kültür turumuz var.
13 günde Samsun’dan Erzurum’a geldik, Ankara’ya ne kadar zaman da varırız yolların şartları gösterecek.Bu gün doğuya yolculuğumuz son bulup,yönümüzü batıya çevireceğiz.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu bizim için onur duyduğumuz bir yol ve bu güzel günün sabahı ile beraber projemize kaldığımız yerden devam ediyoruz.
(Projeyi Ferdi Kızıl kardeşim ile beraber yapıyoruz haliyle fotoğraflarda da Ferdi Kızıl kardeşimin büyük katkısı var)
Nene Hatun Tarihi Milli Parkı.
Sabah matım patlamış olarak uyandım.Kahvaltı öncesi onu tamir ettim, denedim iyi gibi, inşallah tekrar hava kaçırmaz,akşama anlayacağım.
Geceyi geçirdiğimiz Nene Hatun Milli Parkı’ nda iki fotoğraf alıp yola çıkmaya hazırız.İlk uğrayacağımız yer hemen milli parka çok yakın olan Karskapı Şehitliği.Güne oradan başlayacağız.
Kars Kapı Şehitliği.
Kısa sürede Karskapı Şehitliğine geldik.Bisikletlerimizi giriş kısmında bırakıp Şehitlik içerisine girdik.
Karskapı Şehitliği; Şehitliğin yapılış tarihi 1914,Şehit sayısı 149.
Şehitlik,1915 yılında Hafız Hakkı Paşa,1922 yılında Tiflis’ te şehit olan Cemal Paşa ve kuvvetleri,Kazım Karabekir Paşa tarafından buraya törenle defnedilmiştir.Birinci Dünya Savaşı,İstiklal Harbi Şehitlerimizin bulunduğu Şehitlikte,İç Güvenlik Harekatı’ nda Şehit olan 17 askerimizin mezarı bulunmaktadır. Kaynak:www.şehit.net
Kars Kapı Şehitliği.
Karskapı Şehitliğini ziyaret ettik,duamızı okuduk,Şehitlerimize saygımızı sunduk ve Şehitlikten sessizce ayrılarak Erzurum merkeze yol aldık.
Üç Kümbetler.
Karskapı Şehitliği sonrasında dün Erzurum kültür turu gezimizde eksik bıraktığımız Üç Kümbet ziyaretimizi bu gün yapıyoruz.
Üç Kümbetler; Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’ a ait olduğu ve 12. yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken bunlarında 14. yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir. Kümbetlerin yanında bulunan kare şeklindeki küçük yapının ne olduğu konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır. Bunun da bir kümbet veya mescit olduğu belirtilmektedir. Üç kümbetler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1956 yılında onarılmıştır.
Kaynak:Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Üç Kümbetler ziyaretinden sonra Erzurum şehir merkezinde eksik kumanyalarımızı tamamladıktan sonra Aşkale yönüne hareket ettik.
Kazım Karabekir Paşa.
Erzurum’dan ayrıldık,Aşkale yönüne giderken Aziziye taraflarında Kazım Karabekir Paşa’nın heykelini gördüm ve fotoğrafladım ve birden aklıma geldi,Kazım Karabekir Paşa’dan hiç bahsetmediğimi hatırladım.Oysa Doğu cephesi komutanı olarak bu bölgenin kurtarılması ve İstanbul’un Mustafa Kemal Paşa’nın Ordu Müfettişliğinden azletmesi ve tutuklanma emrine karşı”Ben ve Kolordum, emrinizdeyim Paşam” diyerek en büyük tarihi görevi yerine getirmiştir.
Kazım Karabekir Paşa:Doğum 1882,Ölüm 26 ocak 1948.
Musa Kazım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. “Alçıtepe Kahramanı” namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı’ nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi’ nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edildi.
Erzurum-Aşkale Yolu.
Dün batı-doğu istikametinde aldığımız yolu, bu gün doğu-batı istikametinde kat ediyoruz.
Dün çevre ve gördüklerim hakkında gerekli paylaşımı yaptığımdan şimdi hızlıca Aşkale’ye varma telaşındayız.Aslında telaş değil,bir an önce varalım,kamp yerimiz hazır gibi, iyice dinlenip, enerjimizi toplayalım istiyoruz.
Aşkale Belediye Mesire Alanı.
Aşkale’de kamp yapacağımız mesire alanına öğle vakti geldik,yanından geçerken iki gün öncesine göre farklılık var mı diye yoldan bakış fırlattıktan sonra Aşkale ilçe merkezine akış yaptık.Haliyle eksik ihtiyaçları tamamladık,kendimize bir de ödül verdik,sorup soruşturduktan sonra Aşkale’nin en iyi yemek yapan yerinde öğle yemeğimizi yedik.Sonra da saat 14:00 gibi Aşkale Belediye Mesire Alanına teşrif ettik.
Kamp Yeri Halleri.
Bu gün hafta içi mesire alanının boş olacağını düşündük ama hiçte öyle değilmiş.Biz yine de uygun yer bulup günün geri kalanını kah uyuyarak,kah sohbet ederek, kah çevreyi seyrederek geçirdik.
Bir yerde fazla oturunca insanın canı sıkılmaya başlıyor ama yapacak başka bir şeyde yok,dinlenmek zorundayız.Önümüzde uzun günler ve uzun yollar var.
Akşam fazla acıkmadık ama çevreden gelen ikramları da geri çevirmedik.
Saat 20:00 gibi tek tek insanlar bulunduğu yerleri terk etmeye başladığında da koskoca mesire alanı bize kaldı,yine iki gün önceki yerlere çadırlarımızı kurduk.Şimdi sıra herkes kendi çeşmesinin yolunu tutmada.Gün boyu dinlendik,karnımız tok,duşumuzu da aldık, daha ne olsun,güzel bir uyku bizi bekliyor.
Erzurum,Aşkale bölgesi projemizin birinci bölümünün bitimi, ikinci bölümünün başlaması konumun da,o yüzden Aşkale’ yi bir anlamda üs bölgesi gibi bir şey tayin ettik ve bu dinlenmemiz için çok iyi oldu.
Yarın yol uzun ve yorucu olacak,o yüzden iyice dinlenmeli ve erken yatmalı.
[advanced_iframe src=”https://tr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=38021958&measures=on&title=on&near=off&images=on&maptype=H” width=”100%” height=”650″]