NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Yazıbaşı’ na Veda.
Sıcak bir yerde uyumanın rahatlığı ve huzuru ile güne uyandık.Kahvaltımızı akşam yemeği yediğimiz şadırvan başında yaptık.07:30 gibi de yola çıkmaya hazırız.Geceyi geçirdiğimiz Yazıbaşı camisinden ayrılmadan önce ayrılış fotoğrafı alıp yola çıkıyoruz.
Yoldan Manzaralar.
Yazıbaşı köyünden ayrılır ayrılmaz hafif çıkışla beraber Niksar yönüne yol almaya başladık.Yolumuz güzel,manzara hoş, hava da günlük güneşlik.Böyle olunca bizim de neşemiz tam.
Çeşme Molası.
Gökdere-Ormanbeyli arasında çeşmeyi görünce tereddüt etmeden oraya giriyoruz. Gürül gürül akan çeşmeden sularımızı tamamlıyoruz.
Niksar Ovası.
Tırmanışın sonunda Niksar yönüne inişe geçtik.Altımızda Niksar Ovası tüm güzelliği ile göze çarpıyor.
Kahve Molası.
Niksar Ovasına doğru inişimiz devam ederken sağımızda beliren çeşme gel arkadaş bir mola ver der gibiydi. Bizde kırmadık kendisini ve hemen yanaştık yanına, suyundan yaptık kahvemizi.
Niksar Ovasını seyrederken keyifle yudumladık kahvelerimizi.
Niksar.
10 kilometre kadar iniş yaparak Niksar Ovasına ulaştık. Ovada bir süre yol alarak ziyaret edeceğimiz Niksar ilçesine vardık.Niksar yoldan biraz içeri de olmasına rağmen burayı ziyaret etmek istedik, çünkü merak ediyorduk.Gördüğümüz ve merakımızı yendiğimiz iyi oldu. Niksar’ı da ziyaret ettiğimiz yerlere kattık.
Niksar: 2014 sonu itibarıyla 35.694 ilçe merkez nüfusa, 64.254 toplam nüfusa sahip Orta Karadeniz Bölümünün iç kesiminde yer alan Tokat ilinin bir ilçesidir. Niksar 1891 yılında belediyelik olmuştur.
Kelkit Çayı.
Niksar Ovasında yol alıp tam Niksar ilçe merkezine girerken Kelkit Çayı ile tanıştık. Kelkit Çayı bir süre bize ev sahipliği yapacak ve vadisinde yol alacağız.
Kelkit Çayı: Yeşilırmak’ ın kollarından biridir ve uzunluğu 320 km’dir. Gümüşhane’nin Çimen Dağları’ ndan kaynaklanıp Yeşilırmak’ a katılıp Karadeniz’e dökülmektedir. Gümüşhane topraklarından doğan Kelkit Çayı Suşehri yakınlarında Sivas il sınırlarına girer. Kelkit Çayı’ nın Sivas il sınırlarındaki kesimi 50 km dir.
Niksar Alışverişi Ve Mola.
Niksar büyük bir ilçe,biz de bu büyüklüğünden faydalanıp stoklarımızı tamamladık. Yol hali ne olur ne olmaz.Öğlen yaklaşmakta olduğundan fazla oyalanmadan Niksar’dan hareket ettik.Çengelli köyü yakınlarında bu çeşme ve arkasındaki mesire alanı bizim mola yerimiz oldu.
Yemeklerimizi yaptık,afiyetle yedik,dinlendik,kahvemizi de içtikten sonra Reşadiye tarafına yol almaya başladık.
Ara Yollar.
Geriye dönüp ana yoldan yol almaktansa tercihimiz 15 kilometrelik ara yoldan oldu.Bu bizim biraz kafaen dinlenmemize ve yolun keyfini çıkarmamıza sebep oldu.Bizde bunu bu fotoğraflarla ödüllendirdik.
Kelkit Çayı.
15 kilometre sonra tekrar Kelkit Çayı ile buluştuk Onun oluşturduğu vadide bu gün Reşadiye’ye kadar yol alacağız. Bakalım Vadi de neler bekliyor bizi.
Kelkit Vadisinde Yolculuk.
Kilometreleri hızla almaya başladık. Stickerlerimiz de kilometre levhalarındaki yerlerini aldı. Kelkit Vadisinin bu bölümünde çok sayıda HES var. Hes’ler maalesef Kelkit Çayının doğal görüntüsünü yok etmiş o yüzden fotoğrafları buraya koymayı uygun görmedim. Ama bazı vadi boşluklarında bir çok çeşme mevcut,hemen hemen hepsinde durup susuzluğumuzu giderdik.Reşadiye levhaları yol hikayemizi biraz olsun anlatmaya yeter.
Heyelanlı Bölge.
Dar bir vadi,bol yağış olunca ve de doğanın yapısı ile fazla oynayınca heyelan kaçınılmaz oluyor.
Reşadiye.
Reşadiye’ye girerken hafif yağmur başladı,hafif yağmur ile beraber Reşadiye’ye giriş yaptık.
Ben planlamayı yaparken kamp yeri olarak en sorunlu yer Reşadiye olur diyordum, tam aksine hiç sorun olmadı.Daha ilçeye girerken yukarıdan futbol sahası yanındaki yeşil alan ve park gözümüze ilişti ve yüzümüz gülmeye başladı.
Reşadiye: Tokat il merkezine 89 km. uzaklıkta rakımı 450 olup nüfusu 9100’dür. Kelkit Çayı kıyısındadır. Doğuda Koyulhisar, kuzeydoğusunda Mesudiye, batısında Niksar, kuzeyinde Aybastı, Başçiftlik ve Gölköy ile güneyinde Almus, Hafik ve Doğanşar ilçeleri ile sınırları vardır. Reşadiye’nin en önemli özelliği doğal güzellikleri, Yaylaları ve kaplıcalarıdır.
Reşadiye Kampı.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolunda bu gün 6 ncı gündeydik ve Reşadiye’ye ulaştık.
Hemen kamp yapmaya elverişli yere hareket ettik.Ön sıradaki yerlerde aileler çocukları ile beraber günü geçiriyordu, biz biraz daha arkaya geçince aradığımız yer kendiliğinden bulundu. Hemen planlama yaptık,ben yeri işgal edeceğim (çünkü diğer yerlerde gençler var, burayı kaptırmak istemedik) Ferdi Kızıl kardeşimde eksilen kumanya ve akşam ihtiyaçları için alışverişe çıkacak.
Uygulamaya geçtik ve yaptık, iş tamam olunca yağmurun hafiften yağması nedeni ile önceliği yemek işine verdik,yağmur dinince de çadırlarımızı kurduk.
Sevdik biz bu Reşadiye’ yi, daha gezme imkanı bulamadık ama güzel yere benziyor. Çünkü sorunsuz kamp yeri bulduk ve bizi kimse rahatsız etmedi.
Güzel bir günün sonunda, biraz dinlendik, muhabbet ettik,uykumuz gelince de çadırların yolunu tuttuk. Yolumuz uzun ama bir o kadar da onurlu yol.
Biz çünkü Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projesinde bir ilki gerçekleştiriyoruz,inşallah izlediğimiz bu yol çok kişiye ilham olur ve yaparlar. Yarın Suşehri’ne doğru hareket var,iyi uyuyup öyle yola çıkmalı.
[advanced_iframe src=”https://tr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=37728319&measures=on&title=on&near=off&images=on&maptype=H” width=”100%” height=”650″]