NOT: Bu yazının büyük bölümü daha önce Şafak Omaç tarafından safakomac.com adresinde yayınlanmıştır.
Akpınar’da geceyi geçirdik, kamp yaptığımız benzinliğe yağmur ile beraber girmiştik.Yağmur bir süre devam etti, sonra hava normale döndü. Sığındığımız benzin istasyonundaki sundurma altına kurduğumuz çadırlarımızda iyi bir uyku uyuduk.
Bu gün Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizde 5 nci gündeyiz.Neler görmüş,neler yapmış,neler yaşamışız bunları anlatacağım.
Günlerden pazar ve sabah güneşi içimizi ısıtıyor.Kahvaltılık kumanya ve ekmeğimiz olsaydı kahvaltımızı burada yapıp yola çıkardık ama yağmur yüzünden olmadı.
Turhal kamp yaptığımız yere 15 kilometre uzaklıkta oraya gidip kahvaltı yapacağız ve güne başlayacağız.
Ata Yolu-Kurtuluş Yolu kaldığı yerden devam ediyor.
Akpınar’ a Veda.
Hazırlığımız tam olunca yola çıkma zamanı geldi demektir. Bu gün ilk hedefimiz kahvaltı yapacağımız Turhal, sonra Tokat iline geçeceğiz.Tokat’tan sonra da gidebildiğimiz kadar gidip,uygun yerde geceleyeceğiz.
Tokat İl Sınırı.
Albayrak’ tan ayrılalı kısa bir zaman oldu ve Tokat il sınırlarına giriş yapıyoruz, Amasya bitti. Ata Yolu-Kurtuluş Yolu projemizde 3 ncü ilin sınırlarına girmiş bulunmaktayız.
Turhal’a Giriyoruz.
Her girdiğimiz il yada ilçe levhasına ve geçitlere Ata Yolu-Kurtuluş Yolu stickerlarımızı yapıştırıyoruz.
Ferdi bu konuda uzmanlaştı, hemen tırmanıp stickerimizi yapıştırdı. Tabii bizden başkaları da kendikilerini yapıştırmış!!!!! tabii ki en değerlisi ise bizimkiydi.
Turhal.
15 kilometrelik yolu çabucak aldık.Günlerden pazar olduğundan her yer kapalı.Çarşı merkezine yakın bir yerde birisine çorbacı sorduk,bize en doğru adresi verdi ve oraya aktık.İşletmenin çok leziz çorbalar ve yemekler yaptığı her yerinden belliydi,pazar sabahı olmasına rağmen çok kalabalıktı.Çorbalar lezzetli,muhabbet ve ilgi de çok olunca 1 saatten fazla kaldık çorbacıda.
Sonra da Turhal’da kültür gezisi yapıp Tokat tarafına yol almaya başladık.
Turhal: Tokat ilinin il merkezine 46 km uzaklıkta olan ve Ocak 2016’da yayınlanan 2015 ADNKS kayıtlarına göre ilçe merkez nüfusu 61.726, köylerle birlikte ise nüfusu 80.171 olan bir ilçesidir. Turhal, hem ilçe merkez hem de köylerle birlikte toplam nüfus bakımından Erbaa’dan sonra Tokat’ın ikinci büyük ilçesidir Atatürk 22 kasım 1930’da Turhal’ı ziyaret etmiştir.
Çok Anlamlı Telefon.
Turhal’dan ayrılalı bir kaç kilometre olmuştu ki telefon uzun uzun çalmaya başladı. Normal zamanlarda yoldayken telefona bakmam ama bu çok uzun çalış olunca açtım. Arayan eşimdi,hiç bu vakitlerde görüşmezdik ama benim unuttuğum bir şeyi hatırlattı, bugün ” babalar günüymüş” babalar günümü kutlamak için aramış beni. Ne kadar duygulandım anlatamam, bu görüşme gücüme güç kattı.
Yeşilırmak.
Amasya Kapıkaya bölgesinde ayrıldığımız Yeşilırmak ile Turhal’da yeniden buluştuk ve yine beraber yol almaya başladık.
Tokat Girişindeyiz.
Turhal-Tokat arası 46 km,yükselti olmayıp, rüzgarda arkadan ittirince öğleden önce Tokat levhasının önünde bulduk kendimizi.Artık Tokat’tayız ve birazdan Tokat gezimiz başlayacak.
Atatürk ve Tokat: Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilki 26 Haziran 1919 olmak üzere 6 defa Tokat’a gelmiştir.Aynı yıl 14 Ekim ve 27 Ekim tarihlerinde tekrar gelmiş.Bunun haricinde 1924,1928 ve 1930 yıllarında Cumhurbaşkanı olarak Tokat’a gelmiştir.
Tokat.
Tokat’ta öncelikli olarak ziyaret edeceğimiz bir yer var, orası eski Tokat bölgesinde olduğundan Tokat’ı bir baştan bir başa geçerek ilerlerken kültürel bir gezide yapmış olduk. Tokat Kalesi,Taşhan ve tarihi hamamı dışarıdan gördük.
Atatürk Evi ve Etnoğrafya Müzesi: Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele yıllarında birçok kez Tokat’ ı ziyaret etmiş, Bandırma Vapuru’ nda yanında bulunan ve Cumhuriyetin ilanından sonra milletvekili de olan arkadaşı Tokatlı Piyade Yüzbaşı Mustafa Vasfi SÜSOY’ a ait bu konakta, dördüncü kez gelişlerinde 25 Eylül 1925 tarihinde eşi Latife Hanım ile birlikte misafir olmuştur. Konak bugün Atatürk Evi ve Etnoğrafya Müzesi olarak ziyarete açıktır. Kaynak:Kültür Portalı.
Evet, bizim ziyaret etmeyi hedeflediğimiz yer burası idi ve önceden hazırlıklı olduğumuz ve yerini nagivasyona yüklediğimizden kimseye sormadan bulduk. Şimdi müzeyi gezme zamanı.
Atatürk Evi ve Etnoğrafya Müzesi.
2 katlı konağın her noktasını gezdik,gördük,çok şeyi hafızamıza kazıdık,materyallerin ve Atamızdan izler taşıyan her şeyin fotoğrafını çektik.Burada ancak bir kaçını paylaşabiliyorum ama görülecek çok şey var.Atatürk Evi ve Etnoğrafya Müzesi gezimiz 1 saate yakın sürdü,görevlilere teşekkür edip oradan ayrılıp hemen yan konakta bulunan bir başka tarihi olguyu ziyaret edeceğiz.
Gazi Osman Paşa Plevne Anı Evi: Tokat denilince ilk akla gelen şahsiyet Plevne kahramanı Gazi Osman Paşamızdır.Paşanın manevi şahsiyetini yaşatmak amacıyla Devegörmez Mahallesinde Atatürk Evi’ nin yanındaki tarihi konak restore edilerek,Gazi Osman Paşa Plevne Müze Evi olarak ziyarete açılmıştır. Kaynak: Tokat Belediyesi.
Gazi Osman Paşa Plevne Anı Evi.
Anı evi ziyaretimizi de tamamladık.
Her iki konakta da çok iyi zaman geçirdik.Amacımıza ulaştık,şimdi artık ziyaretimizi bitirip, yola kaldığımız yerden devam etmek.
Saat Kulesi.
Atatürk Evi ve Osman Gazi Anı Evi ziyaretleri uzun sürdü.Ziyaretlerimiz bittiğinde vakit öğleyi çoktan geçmişti.Karnımız acıktığından hemen markete girip alışveriş yaptık.
Nerede yemeğimizi yeriz diye bakınırken karşımıza tarihi Tokat Saat Kulesi çıktı.Saat Kulesinin bahçesi müsait olunca hem kültür gezisi yaptık, hemde bahçesinde yemeğimizi yedik.
Tokat Saat Kulesi: Tokat ilinin merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine 1902’de yaptırılan kule 33 metre yüksekliğindedir.
Yeşilırmak Köprüsü.
Tokat’tan ayrılmadan önce son bir tarihi yere daha uğradık,Yeşilırmak Köprüsü.
Yeşilırmak Köprüsü: Şehrin kuzeyinde Yeşilırmak üzerindedir.Selçuklu döneminin ilimizdeki ihtişamlı eserlerinden olan Köprü, kesme taştan yapılmış olup, 5 kemerli 151 metre uzunluğunda ve 7 metre enindedir. Halen kullanılmaktadır.Kaynak:Kültür Portalı.
Tokat-Niksar Yolu.
Tokat’tan ayrıldık yönümüz Niksar yönü.Öğleden önce arkadan hafif ittiren rüzgar şimdi burundan şiddetli olarak esmeye başladı.Bu da hızımızı kesmeye yetti.Üstelik hava bulutlanmaya da başladı, yağmur geliyor!!!!!
Bakımlı Dağı Ve Yağmur.
Sağımıza aldığımız ve Tokat-Almus arasında bulunan 1795 rakımlı Bakımlı Dağında fırtınalar kopmakta,şimşekler çakmakta….. orada yağmur çok şiddetli ki, hafiften bizde nasibimizi almaya başladık.
Yağmura yakalanınca haliyle sığınacak yer aramak Ferdi ile ikimizin önceliği oldu.
Hemen önümüzde Yazıbaşı köyünün görüntüsü gözümüze o kadar güzel göründü ki!!!!! anlatamam.Köy bizim kurtuluşumuz olacak,akşam üzeri ıslanmak pek hoş değil.
Yazıbaşı Köyü.
Yazıbaşı köyünün hemen girişinde bulunan caminin sundurması ve şadırvan bizim kurtarıcımız oldu. Köye girer girmez şiddetli rüzgar ile yağmur etrafı döğmeye başladı. Sığındığımız şadırvan sıcak yemek yapmak ve yağmur dininceye kadar oyalanma fırsatı doğurdu.Gerçi yağmurun dineceği yok ama bir umut işte.Uzun zaman geçirdik şadırvan altında.Yağmur hava kararırken dindi,rüzgar etrafı kurutmaya başlayınca,köyün merası ve futbol sağını gözümüze kestirdik. Kampımızı oraya kuracağız…….
Yazıbaşı Caminde Misafiriz.
Yağmurdan,fırtınadan kaçar, sonra olayı savuşturur,köyün çayırına yayılıp çadır kurayım dersin.Başına dikilir biri,buraya çadır kuramazsınız der…. al başa bela,niye diye sormadan,camide kalın der.Hemen caminin bayanlar bölümünü açtırır ve bizi misafir ederler.
Eyvallah Yazıbaşı muhtarı ve cemaati.Bu gece sıcacık yerde, huzura ereceğiz.
Bizim işimizde aynen öyle oldu.Tereddüt etmeden caminin yolunu tuttuk.
Yerleştik,hazırlığımızı yaptık,tuvaletlerde hortumda vardı sıra ile duşlarımızı aldık,temizlendik.
Şimdi ise işin rahat bölümündeyiz.
Dışarıda rüzgar şiddetini arttırdı ama bu bizim umurumuzda değil.Rahat,sıcak ve huzurlu bir yerde geceliyoruz.
Yarın Ata Yolu-Kurtuluş Yolundaki yolculuğumuz devam edecek.
[advanced_iframe src=”https://tr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=37703346&measures=on&title=on&near=off&images=on&maptype=H” width=”100%” height=”650″]